Александър Николов се опитва да излезе сух от водата за далаверите с цената на газа

Ексшефът на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов натопил Асен Василев и Кирил Петков за далавера с два танкера със синьо гориво

https://goreshto.net/balgariya/aleksandar-nikolov-se-opitva-da-izleze-suh-ot-vodata-za-dalaverite-s-cenata-na-gaza/52338 Goreshto.net
Александър Николов се опитва да излезе сух от водата за далаверите с цената на газа

Ексшефът на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов натопил Асен Василев и Кирил Петков за далавера с два танкера със синьо гориво

Бившият министър на енергетиката в правителството на Кирил Петков – Александър Николов, по-известен като Сашо Кеша, видимо се състари и побеля.

 

Като причина за това се посочва стреса покрай аферата със завишената цена на природния газ, купуван миналата пролет от „Булгаргаз“.

Преди седмица прокуратурата повдигна обвинения срещу Николов, заместника му Данаил Николов и бившия изпълнителен директор на държавното газоразпределително дружество Людмил Йоцов.

 

Тримата бяха подведени под отговорност за длъжностни престъпления за над 88 млн. лв. Според обвинението страната ни е купувала газ от Газпром и след спирането на доставките от страна на руската компания ва 27.04.2022 г., но чрез фирми посредници, които са прибирали тлъсти комисионни.

 

 Разследващите твърдят, че големият печеливш от алтернативните доставки на газ е частната енергийна компания „МЕТ енерджи“, купувала газа от „Газпром експорт“ и препродавала на „Булгаргаз“ с надценка между 28 и 33%.

 

Важен детайл е, че назначеният от правителството на Кирил Петков и Асен Василев за шеф на Булгаргаз в началото на 2022 г. Людмил Йоцов бе част от ръководството на „МЕТ енерджи“.

Около частното енергийно дружество избухнаха и няколко скандала, свързани с покупката на евтин газ от Булгаргаз чрез манипулиране на борсови търгове.

Според твърденията печалбата на „МЕТ енерджи“ от непрозрачни газови сделки само за миналата година е над 350 млн. лв.

 

Справка сочи, че в периода януари – май 2022 г., дружеството „МЕТ енерджи трейдинг“ е доставило 235 млн. куб. м. синьо гориво на „Булгаргаз“ и още 90 млн. куб. м. за топлофикациите и други енергийни дружества. Всичкото гориво е купувано от „Газпром“.

Има множество сделки, при които газ е купуван скъпо от „Булгаргаз“ от фирма „МЕТ“ и след броени дни е продаван обратно на занижени цени на същата фирма „МЕТ“.

 

Запознати с разследването на газовата афера разкриват, че бившият енергиен министър Александър Николов и ексшефът на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов са били разпитвани неколкократно още миналата есен заради допускането на галопиращите цени на синьото гориво.

Още при първата си беседа в ДАНС, Йоцов е опитал да прехвърли вината за неразбориите в „Булгаргаз“ върху Кирил Петков и Асен Василев. Оправдал се, че му било наредено лично от харвардския тандем да продаде два танкера с американски газ, пристигнали в Гърция миналата пролет и уж предназначени за България. Вместо да тръгнат към страната ни, двата танкера били препродадени в Гърция и Турция, а близки до властта фирми-посредници отново са прибрали комисионни за милиони.

 

Според твърденията на Людмил Йоцов, Сашо Кеша му заповядал да прекрати еднолично договора с „Газпром“ още на 22 февруари, т.е. дни преди нахлуването на Русия в Украйна, като се позовал на устна заповед, дошла от Асен Василев.

 

Смята се, че по делото за безстопанственост, ощетило Булгаргаз с поне 88 млн. лв. ще бъде разпитван като свидетел и уволнения от Кирил Петков и Асен Василев бивш директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов, който бе отстранен в началото на 2022 г. с мотива, че е ощетил държавата с над 1 млн. лв. на ден чрез подписването на анекс, с който се отказал от евтиния азерски газ.

Павлов обаче поддържа съвсем различна версия за отстраняването му – бил изгонен, за да може в търговията с газ да се намърдат частни фирми и посредници, както и за да бъдат източени около 1 млрд. лв. от сметката на „Булгаргаз“.

 

Само в рамките на няколко месеца посредниците заграбиха стотици милиони от „Булгаргаз“ – дружеството, което държеше 95% от пазара на газ и което вкарваше ежегодно по 1 млрд. лв. в икономиката.

 

След отстраняването му и махането на Иван Иванов като шеф на КЕВР, спуснатото от ПП ново ръководство на „Булгаргаз“ договори азерски газ на четирикратно по-висока цена от предварително постигнатата.

 

Надплатени бяха 275 млн. долара – 175 млн. долара за газа и още 100 млн. долара за увеличената банкова гаранция заради силно завишената цена при доставките на газ. Това стана ясно от думите на Николай Павлов, изречени от трибуната на НС преди повече от месец.

 

Силно стресираният и побелял след повдигането на обвинение за безстопанственост Александър Николов, естествено отрича да има вина за шоковото увеличение на цената на синьото гориво миналата пролет. Според думите му от прокуратурата са му повдигнали обвинение малко преди изборите, за да му затворят устата.

 

Според Сашо Кеша фирмата-посредник „МЕТ“ все още работи с Булгаргаз и увеличава пазарния си дял за сметка на този на държавното дружество.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.