Бетон с министерски подпис: Явор Гечев затри гората над Велико Търново

https://goreshto.net/balgariya/beton-s-ministerski-podpis-yavor-gechev-zatri-gorata-nad-veliko-tarnovo-2/110971 Goreshto.net
Бетон с министерски подпис: Явор Гечев затри гората над Велико Търново

Служебният земеделски министър Явор Гечев е дал зелена светлина за бетонирането на част от местността „Картала” във Велико Търново. С неговия подпис се променя статутът на 38 декара живописен горски парк и те стават, казано на чиновнически език, територия с особен режим на застрояване. На мястото на дърветата, които ще бъдат отсечени, ще цъфнат 30 еднофамилни къщи с басейни пред тях.

Не може да има и капка съмнение, че услугата е направена на фирма, зад която стоят неслучайни персони. Кои са те, е трудно да се каже, понеже през годините се появяват едни имена, други изчезват и кой точно дърпа конците, остава загадка. Факт е, че държавата им съдейства с пълна сила, а служебният земеделски министър разписва исканите документи, като в общината във Велико Търново научават с изненада и изумление за това! При това със закъснение от няколко дни, твърдят източниците ни.

Иначе имотът се води на „Риъл естейт ентърпрайсис“, която е основана в София през 2006 г., а три години по-късно купува въпросните 38 декара. В онези години съсобственик в нея е някой си Иван Георгиев. Наглед банално име, той обаче се оказва управител на фирмите, в които неизменно присъства като собственик Лъчезар Мирчов Спасов. Да, това е синът на онзи Мирчо Спасов, който организирал лагерите, избили цвета на българската интелигенция. Покойният брат на господина пък е Румен Спасов, който беше част от кръга „Орион”.

През 2014 г. основателите на компанията изчезват. На тяхно място се появяват две офшорки от щата Делауер. Зад тях стоят Иван Братанов и покойният Валери Тарандов, който беше зам.-министър на правосъдието в служебния кабинет на Огнян Герджиков. През 2017 г. и те изчезват от регистрацията на фирмата и новите имена са някои си Валентин Йорданов и Маргарита Йонкова.

Госпожата се оказва, че е бивша данъчна в Плевен. Името й присъства в още няколко фирми, като част от тях са основани от руснаци. Компаниите обаче нямат кой знае каква дейност. Според експерти е трудно с този бизнес профил да бъде обяснен произходът на средствата, с които предстои да се вдигат луксозните 30 къщи с басейни. Ако въобще някой си направи труда да търси откъде идват парите за градежа. Източниците ни допълват, че съпругът на Йонкова бил ангажиран с местната структура на „Има такъв народ”. Вероятно като локален патриот.

Докато фирмата се бори да съсипе „Картала”, в активите й се трупат и други имоти. Обогатява се с 50 декара земя в Арбанаси, има и земи в близкото до Велико Търново село Шереметя.

Откакто „Риъл естейт ентърпрайсис” е сложила ръка върху земята в горския парк над старата столица, не спират опитите да започне бетонирането. Във Велико Търново обаче да се посегне на този район, е нечувано нахалство. От „Картала” започват туристически пътеки, мястото е любимо за разходки и пикници. Наблизо се събират и последователи на Бялото братство на Петър Дънов. В непосредствено съседство са и защитените зони „Търновски височини” и „Янтра”, не че и на тях не се посегна!

Целият този горски район от години е със забрана за строителство. Въпреки това „Риъл естейт ентърпрайсис” напира да вдига къщи.

През изминалите години общинските съветници във Велико Търново са непреклонни. Не се съгласяват да превърнат горския парк в строителна площадка. Те са наясно, че в противен случай срещу тях ще скочи целият град. Тази местност е превърната в гора преди години с доброволния труд на гражданите. Те са залесили района не само, за да имат място за излети, но и за да спрат ерозията.

Като виждат, че не става с „добро”, от „Риъл естейт ентърпрайсис” започват и поредица от съдебни дела, с които да сложат точка на горския парк. Версията им е, че станала техническа грешка и техните 38 декара не били в самата паркова територия, а на границата с нея. 

Сега, след като служебният министър Явор Гечев врътна подпис, въпросът е решен – Велико Търново и неговият общински съвет са пратени на кино. Още утре фирмата може да развърти секирата, да затрие гората и на нейно място да вдигне 30 къщи. Гора може и да няма, но ще има баровски квартал. 

Общинари от Велико Търново обясняват, че смяната на предназначението струва над 300 хил. лева. Това са законни такси, за други неофициални плащания няма информация. Засега.

Чалга-певицата Галена и нейният съпруг Галин Анастасов-Вафлата са едни от първите, които не зачитат общественото мнение и вдигат одиозен палат в парковата зона над Велико Търново. Една част от техния градеж попада в уж защитената „Натура 2000”, а друга – в Националния дендрариум „Втора Българска държава”. Еколози са категорични, че за строежа на сградата и прокарания път към нея певицата и мъжът й не са имали необходимите разрешителни и други документи.

В миналото по тези места Стефан Стамболов е създал първото ловно сдружение в България. През последните години обаче позамогнали се бизнесмени вече следват примера на Галена и Галин ударно леят бетон в защитената територия. При това част от хубавите имоти в „Търновски височини” са придобити след заменки с пущинаци от Хаинбоаз.

Покрай битката за защита на гората, еколози, след дълго ровене в архивите, преди време намериха документ от времето на Тодор Живков, който се оказва, че е още в сила. Това е заповед от 1981 г., с която е създаден Национален дендрариум „Втора Българска държава”, като част от грандиозните мероприятия за отбелязване на 1300-годишнината от създаването на България. В неговите граници не може нито да се строи, нито да се правят заменки. Кой обаче зачита закона у нас?

Източник: narod.bg

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.