Безупречен служител бе изритан от държавната администрация, а на негово място бе назначен крупен измамник

Уволниха дългогодишен служител на БАЕЗ, докато се бори с менингит в болницата, за да наместят тариката Георги Грозданов

https://goreshto.net/balgariya/bezuprechen-sluzhitel-be-izritan-ot-darzhavnata-administraciya-a-na-negovo-myasto-be-naznachen-krupen-izmamnik/52764 Goreshto.net
Безупречен служител бе изритан от държавната администрация, а на негово място бе назначен крупен измамник

Уволниха дългогодишен служител на БАЕЗ, докато се бори с менингит в болницата, за да наместят тариката Георги Грозданов

Ключово държавно министерство под шапката на Министерството на икономиката е разтърсено от пореден скандал с политически привкус.

 

Оказва се, че в Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ) с апетитен висок пост в Управителния и Надзорния съвет се е сдобил… престъпник. Той е с няколко висящи дела и запори за над половин милион лева. През годините е заел мястото на дългогодишен кадър с безупречна репутация, който е бил уволнен абсолютно незаконно.

 

Веселин Рашин

В края на 2022 г. началникът на административния отдел на БАЕЗ, внася молба в ръководството за отпуск до тогавашните изпълнителни директори Веселин Рашин и Гълъбин Гълъбов (и двамата попаднали в министерството по времето, в което Нинова бе вицепремиер и министър на икономиката).

 

Часове преди да започне да използва отпуската си, служителят се разболява тежко и постъпва в столична болница, където е установено, че е с остър менингит. Въпреки документите, доказващи състоянието му, докато се бори с опасната болест, той е притиснат от Рашин да продължи да изпълнява задълженията си, независимо от предварително разписания отпуск. Въпреки хоспитализацията си служителят е изразил готовност да подпомогне процесите в агенцията.

 

Той е постъпил в болница на 07.12.2022 г., а на 9 декември негов колега го информира, че е пусната обява за наемане на служител за заеманата от него длъжност по заместване и го пита на какво се дължи това и дали все още е на работа.

 

Три дни по-късно на вратата на жилището му звъни куриер, който настоява съпругата му да приеме документите, изпратени лично от Рашин и Гълъбов като обяснява, че документите трябва да бъдат връчени на всяка цена и да бъдат върнати обратно с подпис.

В същото време служителят е на контролен преглед.

 

В крайна сметка след редица проблеми на 13.12.2022 г., той бива уволнен, а в сигнала си до КЗД уточнява, че е бил уволнен, за да може на неговото място да бъде назначено лице със спорна репутация, което е политически близко и лоялно до изпълнителните директори.

 

Гълъбин Гълъбов

Оказва се, че въпросното лице е изключително близък до Веселин Рашин – Георги Йорданов Грозданов, който за кратко е назначен за зам. кмет на район Младост, след ареста на Десислава Иванчева. Малко след това обаче Грозданов е изхвърлен, без публично известни мотиви, но по обясними причини. От години е разследван по всевъзможни дела.

 

През 2018 г., Грозданов е съден от СГС за това, че през 2010 г. накарал две дами от Казахстан да му приведат сумата от 105 000 щатски долара за изпълнение на договор по поръчка и разноските по него. Ищците са К.И. и В.И. (сестрите Валерия и Камила Ибраеви), които са сключили въпросния контракт, по силата на който възлагат на Грозданов да закупи от тяхно име и за тяхна сметка ателие в столичния кв. „Гео Милев“, а за целта са му разписали и заверили три пълномощни пред нотариус. Тук е мястото да отбележим, че адресът, който се споменава в делото срещу Грозданов, е същият, регистриран през годините на фирмата му с име „Везни“ ЕООД.

 

Когато става ясно, че всъщност сделка няма, дамите завеждат дело срещу Грозданов, което печелят няколко години по-късно. Той трябва да върне парите им до цент, но разбира се не го прави. Фирмата му пък дължи над 20 000 лв. на банка, а имуществото му в родното му с. Крайнинци, Дупнишко, е запорирано и пратено за публична продан преди годни от ЧСИ.

 

През 2019 г. местните медии гръмват с новината, че през 2017 г. Грозданов измамил жена от с. Алино. Той прибрал сумата от 25 бона срещу това да защитава сина им по дело. По-късно жената търси Грозданов в адвокатските регистри и става ясно, че той изобщо не е защитник.

 

Не е ясно какъв е общият брой на запорите на Грозданов, както и делата заведени срещу него през годините, но според запознати има поне още 5 висящи дела – отново за крупни измами.

Източник: Уикенд,  crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.