Брюксел реже сделката на Спас Русев за „Булсатком“, ГД „Конкуренция“ проваля корупционен план за €30 милиона

https://goreshto.net/balgariya/bryuksel-rezhe-sdelkata-na-spas-rusev-za-bulsatkom-gd-konkurenciya-provalya-korupcionen-plan-za-eur30-miliona-2/47340 Goreshto.net
Брюксел реже сделката на Спас Русев за „Булсатком“, ГД „Конкуренция“ проваля корупционен план за €30 милиона

За никой не е изненада, че Yettel и A1 са депозирали жалба за търговското взаимоотношение между Булсатком и Спас Русев. Жалбите ще бъдат разгледани от Главна дирекция „Конкуренция“ в Брюксел, тъй като пазарен дял притежава и United Group, която се свързва с милиардера от Сърбия Драган Шолак, собственик на Виваком. Също така участва с финансиране на сделката на Русев.

По този начин сделката няма да бъде разглеждана от Юлия Ненкова – председател на КЗК в България и също така е майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков.

А Брюксел номерата на Спас Русев, Драган Шолак и техните авери просто няма да минат. Затова и с основание се очаква ГД „Конкуренция“, която отговаря за политиките на Европейската комисия в областта на конкуренцията и антитръстовото законодателство, да забрани продажбата на „Булсатком“ на Спас Русев с борч от Драган Шолак.

Групичка около Русев и Шолак има план за препродажбата на тв оператора на „Йеттел“ с помощ от топ мениджър в телекома, чрез която чешката компания PPFGroup, собственик на мобилния оператор и bTV, да придобие „Булсатком“ срещу 30 000 000 евро печалба за перничанина, сърбина и техните сподвижници при уреждането на сделката.

Твърди се, че в заверата участват Марек Слачик, изпълнителен директор на PPF Telecom Group за Централна и Източна Европа, и близката му Михаела Калайджиева – близначката на Гергана Паси, която работи в пресцентъра на „Йеттел“.

Вече стана ясно, че у нас КЗК стартира проверка по придобиването на “Булсатком” от Спас Русев. Изненадващо преди седмици стана ясно, че United Group, собственик на „Виваком“ е осигурила 127 млн. евро заем на перничанина за придобиването на най-големия доставчик на телевизия.

Проверката е по сигнал на два от телекомите

Комисията се задейства след постъпили сигнали от другите два телекома – “Йеттел България” и “А1 България” ЕАД. В тях се твърди, че бизнесменът Спас Русев лично или чрез дружеството си Viva Corporate Bulgaria (“Вива Корпорейт България” ЕООД) през септември тази година е придобил контрол върху “Булсатком” ЕООД чрез сделка, по силата на която е придобил поне 75% от капитала на Булсатком Инвестмънт Лимитид, Великобритания (дружество, едноличен собственик на капитала на Булсатком).

Уточнява се, че сходна информация за сделката се съдържа и в множество медийни публикации.

„Комисията за защита на конкуренцията образува производство за установяване на евентуално извършено нарушение по чл. 24, ал. 1 от ЗЗК от страна на „Вива Корпорейт България” ЕООД за придобиването на контрол върху Булсатком Инвестмънт Лимитид, респективно върху „Булсатком“ ЕООД“, посочват от комисията.

Цитираният от ведомството текст гласи, че концентрациите подлежат на задължително предварително уведомяване пред комисията, ако сумата от общите обороти на всички предприятия – участници в концентрацията на територията на Република България през предходната финансова година, надхвърля 25 млн. лв.

Заем за сделката от собственика на “Виваком”

В началото на декември стана ясно, че собственикът на Vivacom United Group („Юнайтед груп“) e предоставил заем от 127 млн. евро на дружеството на предприемача Спас Русев, за да финализира сделката по придобиването на третия телеком в страната – Bulsatcom. Данните изскочиха от презентация за финансовите резултати на United Group за деветмесечието на 2022 година.

Заемът е отпуснат на дружеството на Русев – Viva Corporate Bulgaria („Вива Корпорейт България“). Любопитен детайл е, че срещу част от предоставените средства United Group ще получи директно част от активите на “Булсатком” – мобилните станции и оптичната мрежа. Специално за оптичната мрежа ще бъде направен т.нар. „обратен лизинг“, т.е. „Булсатком“ ще я продаде на „Юнайтед груп“ и веднага след това ще я наеме отново да я ползва.

Реално Спас Русев ще остане да оперира чрез дружеството си Viva Corporate Bulgaria – сателитната телевизия на Bulsatcom, която има най-много абонати в чужбина.

Във въпросната презентация за 9-месечието директно се посочва, че United Group e осигурила през септември 2022 заем от 127 милиона евро на Viva Corporate Sarl за придобиването на „Булсатком“ ЕООД – третият телеком в България.

Впоследствие, на 25 ноември 2022 заемът е отпуснат от United Group, която срещу парите си прихваща споменатите активи на „Булсатком“. За 3 млн. евро от сумата United Group получава мобилните станции на „Булсатком“, а за още 87 млн. евро предплащане покупката на оптичната мрежа на Булсатком, която с обратен лизинг отдава отново на „Булсатком“.

Уточнява се, че останалите 37 милиона евро от заема се очаква дружеството на Русев да върне на United Group чрез рефинансирани от търговски банки в идващите месеци, процес който активно се води от получателя на заема Viva Corporate Sarl.

През август тази година Русев излезе от Надзорния съвет на БТК, а заемът за тази сделка му е отпуснат през септември.

В презентацията си от United Group посочват още, че благодарение на успешното разделяне на мобилните кули в отделно подразделение, компанията се възползва от възможността да обогати мобилното си портфолио в България чрез придобиването на допълнителни 148 мобилни кули. Повечето от тях ще бъдат използвани от Vivacom като основен наемател. Това реално са междуфирмени отношения между дружества на United Group, което оперира мобилните кули и Vivacom.

В презентацията е уточнено, че придобиването на мобилните кули не изисква одобрението на българските регулатори в лицето на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

От United Group смятат, че и придобиването на оптичната мрежа не би трябвало да подлежи на одобрение от българските регулатори, тъй като това ще се случи чрез механизма на обратния лизинг. Обратният лизинг е споразумение, при което компанията, която продава актив в случая „Булсатком“, може да наеме обратно същия актив от купувача – „Юнайтед груп“ и да продължи да го ползва.

Смени в „Булсатком“

Междувременно в четвъртък стана ясно, че са направени смени на върха на най-големия сателитен тв оператор „Булсатком“ след купуването му от предприемача Спас Русев.

С финализирането на сделката с Viva Corporate Bulgaria („Вива Корпорейт България“) досегашният управител на „Булсатком“ Станислав Георгиев напуска компанията, а на мястото му е назначен Петър Ризов.

Той има над 25 години опит в управлението на български и международни компании в сферата на бързооборотните стоки, телекомуникациите и финансите. Завършил е право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и ЕMBA в Американския университет в България. На неговия опит ще се разчита за развитието на компанията и постигане на стабилен ръст в продажбите на ТВ услуги и интернет.

„Амбицията ми е не само да следим пулса на зрителите, но и да създаваме и развиваме нови аудитории чрез фокусирано и персонализирано съдържание. Ще заложа на приемственост по отношение на добрите инициативи и каузи, зад които компанията застана в последните години, но и ще работя за повишаване нивото на технологичните услуги, както и стимулиране на взаимоотношенията ни с клиентите и партньорите на „Булсатком“, заявява управителят в съобщението до медиите.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.