Черепа остана без частния си самолет за 90 млн. лв.

Богатството му се топи ударно, докато чака старта на съдебния процес

https://goreshto.net/balgariya/cherepa-ostana-bez-chastniya-si-samolet-za-90-mln-lv-5/125007 Goreshto.net
Черепа остана без частния си самолет за 90 млн. лв.

Богатството му се топи ударно, докато чака старта на съдебния процес

Хазартният бос Васил Божков, който е и обвиняем по куп данъчни и криминални дела, загуби официално един от символите на свръхбогатството си – луксозния частен самолет „Бомбардиер Глобал 5000 GFVD“. Той бе обявен за публична продан чрез търг с наддаване от столичен частен съдебен изпълнител.

 

Обявата за продажбата на летателната машина бе публикувана на 10 януари, сряда, на сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители, като от съобщението става известно, че уникалният самолет се продава за „скромната“ сума от 28 739 600 лв. без ДДС

През 2020 г., малко преди Божков да стане мишена на данъчните власти и прокуратурата, велинградският милиардер брои 45 млн. долара, за да се сдобие със свръхлуксозната „метална птица“. Мастният самолет на Черепа бе регистриран в страната ни на 11 юни 2020 г., но той не успя да му се порадва много време.

 

След няколко полета до Франция, Италия, Гърция, Русия и Дубай в края на същата година, проектираният специално по вкуса на Черепа самолет бе „приземен“ от властите, докато бизнесменът се укриваше в Емирството с общо 18 повдигнати обвинения, сред които поръчителство на убийства и опит за изнасилване на тогавашната шефка на Държавната комисия по хазарта Мария Филипова.

 

Миналото лято Васил Божков изненадващо бе експулсиран в България от властите в Дубай и се озова за няколко дни в арестантската килия, преди да бъде поставен под домашен арест, който изтърпява в баровския офис на „НОВЕ холдинг“ на ул. „Московска“ досами кметството. Неотдавна пък стана известно, че прокуратурата е прекратила разследването по показание на Божков, по което през пролетта на 2022 г. бяха задържани бившият премиер Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарката на ГЕРБ – Севдалина Арнаудова.

 

Докато Черепа очаква съдебния процес срещу него да стартира, богатството му се топи ударно. Още миналата пролет Божков се раздели със сградата на бившата Телефонна палата на ул. Гурко в центъра на София, която премина в ръцете на хазартна компания срещу 22 млн. лв. Парите обаче не влязоха в джоба на Черепа, а отидоха у ликвидатора на дъщерното дружество на „Ню Геймс“, обявено в несъстоятелност. Сега и милионите от предстоящата продажба на частния му самолет ще отидат при кредитори.

 

Оказва се, че върху обявения за продажба самолет „Бомбардиер Глобал 5000 GFVD“ има вписани цели три залога и пет запора на различни основания, което е и една от причините летателният апарат да се продава три пъти по-евтино. Бъдещият собственик на уникалния самолет ще трябва да направи и солидни допълнителни разходи – общо 970 000 евро, за „прегледи, повторен монтаж на двигателя, инженеринг от страна а притежателя на сертификата и за съставяне на констативни протоколи по цялата тази процедура, която ще отнеме 3 месеца след покупката“, се казва в обявлението за продажбата. Оглед на самолета може да бъде направен от 12 януари до 12 февруари т.г., а началният час на търга е насрочен за 13 февруари от 9 ч. в Софийския районен съд.

 

Неотдавна стана ясно, че Васил Божков е налегнат и от сериозни здравословни проблеми. Олигархът се бори с инвазивен рак, с който е бил диагностициран, докато се криел в Дубай.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.