Доброто сътрудничество в борбата с трансграничната престъпност обсъдиха главните прокурори на България и Испания Борислав Сарафов и Алваро Гарсия Ортис

https://goreshto.net/balgariya/dobroto-satrudnichestvo-v-borbata-s-transgranichnata-prestapnost-obsadiha-glavnite-prokurori-na-balgariya-i-ispaniya-borislav-sarafov-i-alvaro-garsiya-ortis-3/123459 Goreshto.net
Доброто сътрудничество в борбата с трансграничната престъпност обсъдиха главните прокурори на България и Испания Борислав Сарафов и Алваро Гарсия Ортис

Добри практики по разследвания на различен вид престъпления обсъдиха главните прокурори на Република България и Кралство Испания Борислав Сарафов и Алваро Гарсия Ортис в рамките на официалното посещение на делегация на Прокуратурата на Република България в испанската столица Мадрид.

При срещата с испанския му колега и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов бе запознат с организацията на разпределение на делата сред испанските прокурори. Водещ принцип в Испания е разпределението на делата да става според специалната професионална компетентност на магистратите, както и да се създават специални екипи по разследване. В рамките на испанската прокуратура функционират три специализирани звена с определена компетентност – противодействие на наркотиците, борба с корупцията и срещу тероризма. Има и специални сектори, които работят по дела срещу насилието спрямо жени и деца, престъпления срещу околната среда и прането на пари.

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов отправи покана към испанския си колега Алваро Гарсия Ортис да посети България през следващата година.

Борислав Сарафов се обяви за спешни законови изменения, които да позволят разкриването на специално звено за съдебни експертизи. Пред български журналисти в Мадрид той обясни, че забавянето на някои дела в основна степен се дължи именно на времето, което отнемат експертизите. И.ф. главен прокурор посочи, че вече са водени предварителни разговори с представители на останалите власти и изрази очаквания за бързи решения, които да ускорят наказателното правосъдие у нас.

Сред акцентите в рамките на посещението на делегацията на българската прокуратура в Кралство Испания, в която участват още заместник главният прокурор при Върховната административна прокуратура Елена Каракашева и ръководителят на отдел „Киберпрестъпления“ в Национална следствена служба Светослав Василев, бяха и обмяната на опит в противодействието на престъпленията в интернет. В тази връзка испанските домакини споделиха, че е налице ръст от 300% на делата срещу компютърни престъпления в страната. Според Борислав Сарафов това ясно показва, че дигитализирането на съвременния свят неминуемо ще доведе до ръст на престъпността в онлайн пространството, което изисква своевременни действия от институциите. В тази посока бяха обсъдени възможностите за засилване на сътрудничеството между българската и испанската прокуратури по противодействие на киберпрестъпността, както и трансграничната организирана престъпност като цяло.

Обсъдихме нивото на взаимодействие между прокуратурата на Испания и България. Балансът е много положителен, защото сме държави от Европейския съюз. В работата си използваме Европейската заповед за арест, за разследвания и за конфискация. Ние сме доволни, че имаме пряка връзка с колегите от България, заяви Франсиско Фернандес, ръководител на отдела за международно сътрудничество към Главната прокуратура в Испания.

 

Пред българските журналисти в испанската столица и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов подчерта, че испанската прокуратура се ползва с много високо ниво на обществено доверие, факт, който е постигнат след дългогодишни усилия. „У нас прокуратурата изчерпа лимита си от грешки и вече няма право на такива. Амбициран съм да постигнем стандартите, които обществото очаква от нас. Да заработим като една нормална институция, в защита на обществения интерес“, подчерта Борислав Сарафов и призова институцията да бъде оценявана „не по минали, а по настоящи и бъдещи действия“.

Източник: prb.bg

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.