Докога политиците-убийци на пътя ще остават безнаказани?

Няма по-висока присъда от 3 години условно за политик, отнел човешки животи

https://goreshto.net/balgariya/dokoga-politicite-ubiyci-na-patya-shte-ostavat-beznakazani/109772 Goreshto.net
Докога политиците-убийци на пътя ще остават безнаказани?

Няма по-висока присъда от 3 години условно за политик, отнел човешки животи

Проваленият футболист Георги Семерджиев, който уби две момичета на пътя, получи 20 години затвор, след като бе признат за виновен по пет обвинения. Дрогираният убиец на Милен Цветков – Кристиан Николов пък отнесе 9 години лишаване от свобода. И двете наказания още не са окончателни и предстои да стане ясно как ще се развият съдебните процеси по тях.

 

Тези двамата вече се превърнаха в нарицателни имена, но да видим какво се случва, когато „Мерцедес“-ите на политици и депутати  връхлетят счупените коли на простолюдието.

 

Оказва се, че в тези случаи няма по-висока присъда от 3 години условно за политик, отнел човешки животи при катастрофа. При това повечето от тях продължават най-нагло да си джиткат с колите, при все, че уж да им отнети шофьорските книжки.

 

Бившият депутат Юсеин Вейселов е един от скандалните примери за недосегаемост.

Той затрива млад велосипедист на 22 октомври на пътя между севлиевските села Кормянско и Петко Славейков.

На колелото на жертвата има поставен допълнителен двигател и той се движи в насрещното платно, когато бива връхлетян от Вейселов. Мъжът издъхва в резултат на удара, а проверката, извършена на Вейселов на мястото на инцидента за алкохол и наркотици, е отрицателна.

 

Обвинителен акт е внесен чак през септември 2021 г., но през декември същата година делото е спряно, тъй като господинът вече е седнал в депутатската банка и е с имунитет. По-нататък той опича достатъчно добре операцията по спасяването на кожата си и спира неколкократно делото. Казано с други думи – добре познатото разтакаване.

 

В началото на тази година обаче защитата на Вейселов внася в съда документи, според които той е (забележете!!!) много болен. Последвалата експертиза потвърждава, че се нуждае от 6 месеца, за да се вдигне отново на крака. През март габровския окръжен съд прекратява делото срещу „тежко болния“, който се нуждае от дълго лечение. И докато отсъства с цялата си наглост от това заседание, той дефилира на две предизборни мероприятия и разбира се не пропуска да се изфука във Фейсбук със снимки от тях. Присъства и на лекция на евродепутата Илхан Кючюк във Велико Търново. След нея бързо се връща в Габрово и се снима как регистрира листата на ДПС за изборите на 2 април.

 

След вълната на възмущение, предизвикана от снимките, съдът решава, че Вейселов е проявил „недобросъвестно процесуално поведение“, пренебрегвайки медицинските предписания и е поставил „личните си интереси над тези на правосъдието“. Така делото отново бива върнато за разглеждане, а Вейселов изпада от НС. Това далеч не може да бъде отбелязано като голяма загуба, имайки предвид факта, че през изминалите два мандата той само мълча.

 

Ексдепутатът от ГЕРБ Димитър Гамишев обаче се сдоби с условна присъда, след като уби човек с колата си през 2014 г. на излизане от с. Копривлен. След 5 години съдебни отлагания той бива осъден окончателно през 2019 г. на 2 години условно с 3-годишен изпитателен срок. Излита от парламента, което вероятно е трагедия, но само за него, тъй като и той като Вейселов е от мълчаливците, които не са мръднали и пръста си да свършат нещо полза роду. Заедно с присъдата му е наложена и 3-годишна забрана за шофиране, но Гамишев се вживява като ВИП в родния си родопски край и не слиза и за ден от джипа си.

 

Най-покъртителна обаче е 3-годишната условна присъда на Радослав Каратанчев от времената, когато е депутат от Българския бизнес блок на покойния Жорж Ганчев. През 1999 г., „Мерцедес“-ът му помита „Лада“, в която пътуват възрастно семейство, заедно с внучето им. Инцидентът става край Долни Дъбник. И тримата загиват, но Каратанчев така и не влиза зад решетките.    

 

Той влиза отново в криминалната хроника през 2016 г., когато Каратанчев удря автомобил, спрял да помогне на други два, които са се ударили преди това. Ранени са мъж и жена, а 4-годишно дете е леко пострадало. Колата на депутата изчезва. Два часа по-късно подпийналият Каратанчев се връща на местопроизшествието, но с джипа си и развива нахално пред ченгетата теорията, че преди две седмици си изгубил ключовете на колата, насочвайки ги, че вероятно този, който ги е намерил е шофирал автомобила му. Той обаче не успява да обясни как точно си е върнал колата.

 

Експарламентарният шеф Борислав Великов също ще бъде запомнен с тежката катастрофа, от която се измъкна само с едногодишна условна присъда. „Ауди“-то му връхлетя „Москвич“-а на 42-годишен мъж. Както се досещате от удара руското возило е помляно, а водачът му издъхва на място. Когато получи само година условна присъда, Великов изнагля до краен предел, заявявайки, че душата му ще страда до края на живота му.

 

Делото срещу Красимир Катев за катастрофата от 2012 г. край Балчик също има интересно развитие. Тогава на място издъхват двама 20-годишни мъже, а тъща му получава тежки травми. Делото се влачи по съдилищата и чак през 2020 г. бившият зам.-министър на финансите получил семплите 3 години условно. Процесът бе запомнен с триковете на видните му адвокати, които неуморно и всеотдайно измисляха всевъзможни поводи, причини и оправдания за бавенето на съдебните заседания. Бившият депутат Живко Мартинов-Суджука също се опита да удари едно рамо, оказвайки натиск над разследващите и над добричкия окръжен прокурор, но удря на камък. Макар и с 300 зора делото все пак стига до Окръжния съд, където дават на Катев 4 години затвор. Накрая ВКС отсъжда само 3 години условно и  историята приключва безславно. Както и кариерата му на политик.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.