Фирма на президентския съветник Пламен Узунов печели съмнителен търг за 100 бона в Дупница

Остава мистерия, защо охранители от Пловдив са поканени да пазят общинските обекти в града

https://goreshto.net/balgariya/firma-na-prezidentskiya-savetnik-plamen-uzunov-pecheli-samnitelen-targ-za-100-bona-v-dupnica-5/131613 Goreshto.net
Фирма на президентския съветник Пламен Узунов печели съмнителен търг за 100 бона в Дупница

Остава мистерия, защо охранители от Пловдив са поканени да пазят общинските обекти в града

Прословутият „Път на Копринката“, с който израз се означават корупционните практики, опря и до Дупница. Пловдивска охранителна фирма, зад която стоят приятели на президентския съветник Пламен Узунов, поема охраната на общинските обекти – детска градина, парк „Рила“, сградата на кметството, гробищния парк, автогарата и др.

 

Кметът на Дупница, социалистът Първан Дангов, дава на президентските протежета поръчка. Стойността на договора е 560 664 лева, като с ДДС сумата е над 670 хил. лева за година.

 

Въпреки че сумата е голяма, стандартната обществена поръчка, която дава възможност да участват много фирми и цената да падне, не е направена, а е избрана процедурата „пряко договаряне“. Поканени са само три охранителни фирми, и то от Пловдив, незнайно Секюрити защо. През изминалите години общинските обекти в Дупница се охраняват от пазачи, назначени на минимална заплата от кметството, и така се харчат далеч по-малко пари от предложените сега близо 700 000 лева. Вместо да се вдигнат заплатите на тези местни хора, се прави предизвестен избор.

 

Трите поканени фирми не само че са от Пловдив, но като се разрови Търговският регистър, се оказват и свързани!

 

В много кратки срокове,  само седмица след като е  обявено прякото договаряне, е избрани победителят – „Алфа Сот Секюрити“.

Фирмата предлага оферта с цели 36 лева по-малко от заложената сума. Втората компания „Гитаниум Гард“ иска едва 4 лева и 50 стотинки по-малка сума от началната, докато „Брадърс Секюрити Груп“ не са мръднали от зададената цена.

 

Всичко това оставя усещането за нагласена и предварително договорена поръчка. Справка в Търовския регистър показва, че „Алфа СОТ Секюрити“ е собственост на Ангел Каракашев и дружеството „Юсис“. До 2018 г. управител на компанията е Иван Манолов, а след това постът се поема от Каракашев.

 

Въпросният Иван Красимиров Манолов сега е управител на „Брадърс Секюрити груп“, втората поканена пловдивска фирма. Собственик на дружеството е „Перфекта тур“. Компанията е собственост на Николай Красимиров Манолов, който явно е брат на управителя.

 

Запознати  от Пловдив са категорични, че Иван Манолов и президентският съветник Пламен Узунов са близки приятели от години. По-точно от времето, когато Узунов се подвизава като полицейски шеф в Пловдив. Тогава дори върви слух, че Пламен Узунов е скрит съдружник с Иван Манолов в охранителната фирма „Брадърс Секюрити Груп“. Слухът се подхранва от факта, че тази компания веднага след като Узунов става полицейски шеф, а по-късно служебен вътрешен министър и съветник по сигурността на Румен Радев, започва да печели обществени поръчки за милиони левове по магически начин.

 

През 2020 г. медиите твърдят, че охранители от тази структура са влезли в схватка с полицаи, охранявали протестите, които, както е известно, започнаха след вдигнатия юмрук на Румен Радев. Специално гардовете са много активни в конфликтите, пламнали из цяла София през нощта на 10 срещу 11 август 2020 г. Така или иначе, участието на охранителите в тези схватки досега не е потвърдено официално от разследване на полицията и прокуратурата.

 

„Алфа Секюрити груп“, която получава поръчката в Дупница, ще трябва да осигури 23-ма охранители. Един човек ще пази през деня сградата на общината. Двама ще обикалят светлата част на денонощието в Градската градина. По четирима охранители денонощно ще следят за реда в парк „Рила“, на гробищния парк, край депото в местността Злево и в склада, и сервизната база на общината. По двама човека през нощта ще пазят автогарата, приюта за кучета и депото край Джерман. Предстои да видим дали това ще се случи и как ще се справят поканените гардове.

 

Веднага след като се разчува, че от Дупница са се отказали от конкурс, а са избрали само три фирми, сред общинските съветниците започва ропот. Те негодуват, че близо 700 000 лева ще се подарят за година на фирма, явно посочена от влиятелни покровители. Общински съветник иска писмено обяснение за това, като задава въпросите си още през март. Той обаче и досега не е получил отговор, кое е наложило да поканят само три определени фирми, кой и по какви критерии ги е избрал. А може би Дупница вече не е само Галев град.

Дали?

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.