Гешев и убитият Алексей Петров били ортаци в незаконно подслушване?

При спецакцията в офиса на „Лев Инс“ търсели архива от тайни аудио и видеозаписи на милионери

https://goreshto.net/balgariya/geshev-i-ubitiyat-aleksey-petrov-bili-ortaci-v-nezakonno-podslushvane-4/131055 Goreshto.net
Гешев и убитият Алексей Петров били ортаци в незаконно подслушване?

При спецакцията в офиса на „Лев Инс“ търсели архива от тайни аудио и видеозаписи на милионери

Застреляният на 16 август м.г. екссъветник на ДАНС Алексей Петров и бившият главен прокурор Иван Гешев, са били ортаци в схема с незаконно слухтене на ВИП бизнесмени, твърдят запознати под пагон.

 

При акцията на МВР в офиса на „Лев Инс“, проведена изненадващо на 23 февруари, криминалистите са търсили флашки, записващи устройства и всякакви доказателства за незаконно подслушване и проследяване, което е провеждано в колаборация с Гешев. Изчегъртаният от поста обвинител №1 и сенчестият застрахователен бос и преподавател по национална сигурност, са участвали в незаконно подслушване и проследяване на богаташи, които впоследствие са били изнудвани на база събраната информация, категоричен е информатор от МВР.

 

Смята се, че като главен прокурор Иван Гешев е използвал работещата структура на Алексей за слухтене и колекциониране на уличаващи аудио- и видеозаписи, главните герои на които са били поставени до стената – или плащат солидни суми, или компромат стават публични и започват ужасиите – разпад на семейства, атака от прокурорите на Гешев, съсипване на бизнеси и т.н. Именно издирването на бруталната колекция  компромати е била и тайната цел на МВР акцията в сградата, в която се помещават централата на компанията на Алексей Петров „Лев Инс“ и неговият Съюз за стопанска инициатива.

 

Акцията бе по неотложност, тоест след нея ченгетата са търсили съдебно одобрение на действията си. Аргумент за спешната операция станало опасението, че следите от незаконното слухтене могат да бъдат заметени и компроматите да продължат да бъдат използвани за рекет над бизнесмени.

 

В деня на спецоперацията от застрахователната компания на Трактора „Лев Инс“ побързаха да излязат с официално прессъобщение, че разследването няма нищо общо с нейната работа. От компанията и Съюза за стопанска инициатива обявиха, че претърсванията не са при тях, а при IT фирма наемател, зад която обаче отново прозира Алексей Петров.

После се оказа, че мишена на спецакцията е фирмата „Кибер Уан“, която се помещава в същата сграда. Хакерите в дружеството бяха известни като личните IT магьосници на Алексей Петров, с чиято помощ бившата барета успя да идентифицира хакера Емил Кюлев, който години наред го рекетираше.

 

Има и един доста любопитен момент – заличеният съдружник и управител на „Кибер Уан“ - ООД, Мирослав Кирилов Стефанов, на чийто адрес първоначално е била регистрирана фирмата, няколко месеца след „напускането“ става държавен служител в Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ), получава достъп до класифицирана информация и отговаря за изборите за периода 2021-2022 година. През 2022 г., след като с негова помощ ДАЕУ закупува софтуер от „Кибер Уан“, който въпреки че не работи, е платен 100% авансово, напуска и става IT експерт на ЦИК за провеждане на изборите, където отговарял за софтуера на машините за гласуване.

 

Мирослав Стефанов е докторант и преподавател в УНИБИТ и член на регистрирания институт за стратегии СИНПИ на Калоян Паргов, както и личен приятел на бившият зам.-министър на Министерството на електронното управление Благовест Кирилов, станал известен като „момчето с поршето“.

Социалистът събра очите на софиянци, след като паркира електрическо „Порше Тайкан“ за 380 000 лв. пред сградата на МВР, където го играеше съветник на вътрешния министър Иван Демерджиев.

 

Фактологията около хакерите на Трактора от „Кибер Уан“ поражда цяла лавина от въпроси: каква е съпричастността на кибер експертите към изборния процес и резултата на ПП, на които Алексей Петров. открито помагаше? И какво всъщност са търсили ченгетата в компютрите на IT спецовете? Нещо, свързано с изборите или превърналите се в градска легенда компромати на Петров, с които държал политическия и бизнес елит?

 

Според източници в МВР акцията имала връзка и с разследването за убийството на Трактора, както и с аферата около личния му GSМ, даден на разкодиране в централата на ФБР в Щатите.

 

Покрай „бизнеса“ на Алексей  Петров и Иван Гешев, е получена и друга оперативна информация, по която се работи – че хора на бившия съветник в ДАНС стоят зад „атентата“ срещу тогавашния главен прокурор. Крими новината разтърси България на 1 май 2023г.

Тъй нареченият взрив избухна до кортежа на Гешев в местността „Ярема“ между София и Самоков и е извършен с 2,5 кг. от веществото нитропента, което не се произвежда у нас.

 

Връзката на Иван Гешев с кукловода Алексей Петров засега стои встрани от обществения фокус. Един от малкото коментари, които бившият обвинител №1 направи след екзекуцията на Трактора, бе признанието, че именно Алексей бил инженерът на доскорошната сглобка, понеже успял да обедини ПП с ГЕРБ.

 

В средата на януари в сагата бе вкарано и името на милиардера Васил Божков, който беше разпитан от СДВР като свидетел по делото за убийството на Алексей Петров. На всички въпроси Черепа отговарял еднотипно, че съгласно съдебна практика на Европейския съд по правата на човека с първото действие по разследването, насочено срещу него, се смята за обвиняем и се възползва от правото си да не отговаря на въпроси.

 

От прокуратурата обаче обясниха, че Божков няма качеството на обвиняем по това дело. Всъщност никой няма качество на обвиняем за атентата срещу Трактора и ако се съди по опита с други подобни разстрели, едва ли някога ще има.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.