Главният секретар на МВР подаде оставка. Започва масова чистка на хората на президента в МВР

"Настоящото политическо ръководство на МВР няма волята да продължи борбата за законност. За мен този пост не е самоцел. Аз имам чест и достойнство на български офицер и генерал", заяви Петър Тодоров

https://goreshto.net/balgariya/glavniyat-sekretar-na-mvr-podade-ostavka-zapochva-masova-chistka-na-horata-na-prezidenta-v-mvr-4/115689 Goreshto.net
Главният секретар на МВР подаде оставка. Започва масова чистка на хората на президента в МВР

"Настоящото политическо ръководство на МВР няма волята да продължи борбата за законност. За мен този пост не е самоцел. Аз имам чест и достойнство на български офицер и генерал", заяви Петър Тодоров

Главният секретар на МВР Петър Тодоров подаде оставка. Това обяви самият той малко след като президентът Румен Радев отказа той да бъде освободен от поста, а вътрешният министър Калин Стоянов заяви, че работата с Тодоров ще продължи трудно.

 

"Днес, след 41 години в служба на родината си, 34 години от които в системата на МВР, подавам оставка като главен секретар на МВР. Извървях целия професионален път като полицай, преминал съм през всички нива, за да достигна най-високото", заяви Тодоров и благодари на всички достойни негови колеги, с които е имал честта и удоволствието да работи през годините.

 

"Вярвам, че те ще продължат съвестно да изпълняват задълженията си. Аз обаче съм поставен в ситуация, в която не мога да правя това. Настоящото политическо ръководство на МВР няма волята да продължи борбата за законност. За мен този пост не е самоцел. Аз имам чест и достойнство на български офицер и генерал, а без тези качества няма как да бъдеш истински служител на реда", коментира още Тодоров.

По думите му мотивите, с които Калин Стоянов е поискал неговата оставка, нямат никакво основание, обвиненията са били грозни, а опитът да се използва смъртта на колегите му за постигане на конюнктурни цели не е достоен.

"Няма да опровергавам един по един, защото бяха използвани като повод, а не като причина. Не приемам да бъда хулен от конюнктурни политици. Мотивите да се иска моето отстраняване нямат никакво отношение към работата ми, а са в пряка връзка със записа, който изтече преди 3 месеца от една партийна централа, в който се казваше, че "нашето МВР ще прави нашите избори", подчерта главният секретар и продължи:

"Професионалната оценка за свършеното от служителите на МВР и на мен като ръководител е записана в докладите за дейността на МВР през 2022-ра и първото полугодие на 2023 година. Там цифрите сами по себе си говорят достатъчно красноречиво".

Тодоров беше категоричен, че не желае да става част от "опитите за политическа употреба на МВР".

"Поголовната смяна на директори на областни дирекции, показали изключителни резултати в борбата с престъпността и в борбата с нарушенията на изборното законодателство, както и добри ръководни качества, показва всичко това", каза той и подчерта, че откакто е станал главен секретар на МВР, демонстрира решимост в борбата с порочното явление - купуването на гласове.

 

"Резултатите от поредните избори, които бяха направени, са видни - те са във възходяща форма. Явно преча с тези резултати. Не искам да се разгражда нещо, което е постигнато. При встъпването си в длъжност Калин Стоянов заяви на служителите, че е един от тях. С всеки ден оттогава с дейността си доказва, че това не е вярно. Ако този министър беше останал наистина верен на МВР, нямаше да нанася тези следи върху системата под политически натиск", отбеляза Тодоров.

 

И се обърна към колегите си от МВР с думите "нито крачка назад - ние сме призвани да работим за гражданите".

 

"МВР е преминало и през други тежки периоди, когато са се опитвали да го подчинят политически. В мое лице служителите на МВР винаги ще имат приятел. Благодаря за доверието на президента и за подкрепата, която имам от него и в момента. Служа на Република България", каза на финала на изявлението си Петър Тодоров.

 

Искането за неговото освобождаване дойде на брифинг на премиера акад. Николай Денков, след като той свика съвет със службите след убийството на бившата барета Алексей Петров в столичния квартал "Драгалевци".

 

Днес малко по-рано от президентството съобщиха, че в МВР е изпратен отказ за освобождаването на Тодоров от поста с аргументите, че мотивите към предложението за отстраняване на главния секретар са "изцяло политически и продължение на пълномащабната чистка в тази институция".

 

Това е втори път, в който Тодоров подава своята оставка. През ноември миналата година той поиска да бъде освободен от поста след инцидент със загинал на границата полицай. Тогава обаче президентът не прие оставката му.

 

Сега отново, според разпоредбите на закона, се очаква държавният глава Румен Радев да се произнесе.

 

Източник: dir.bg

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.