И помощ от властта: Братя Домусчиеви си оправят порт „Бургас“ със 120 млн. лева от Европа

https://goreshto.net/balgariya/i-pomosht-ot-vlastta-bratya-domuschievi-si-opravyat-port-burgas-sas-120-mln-leva-ot-evropa/54611 Goreshto.net
И помощ от властта: Братя Домусчиеви си оправят порт „Бургас“ със 120 млн. лева от Европа

Милиардерите Кирил и Георги Домусчиеви ще разширят железопътната си връзка между пристанището в Бургас с жп гарата в морския град заради увеличената обработка на товари с помощ от властта и пари от Европа.

 

За целта държавата реши да направи промени в концесионния договор с „БМФ Порт Бургас“ за двата пристанищни терминала, които Домусчиеви взеха през 2011 г. и 2013 г.

 

Те предвиждат промяна на собствеността на имотите – от публична държавна в частна държавна собственост и предоставяне за управление на концесионера. Съответно за своя сметка той ще изгради нови коловози и складове. Това става ясно от съобщение на правителствената информационна служба.

 

Разширяването на железопътната връзка е свързано с реализацията на проекта на Домусчиеви за обработка на големи контейнеровози за 60 млн. евро – 120 милиона лева.

 

По проекта се прави удълбочаване на корабното място е на пристанищния терминал „Бургас – Запад“, което ще даде възможност за газене на корабите до 15.5 метра. Така ще се осигури обработката на най-големите контейнеровози, опериращи в Черно море, включително и на такива със зърно. Проектът се финансира по механизма „Свързана Европа“.

 

За да бъде реализирано начинанието са необходими промени в концесионния договор. За това концесионерът „БМФ Порт Бургас“ е отправил предложение до правителството за промяната му, които Министерският съвет одобри в сряда.

 

Едното изменение е свързано с концесията върху „Пристанищен терминал Бургас изток-2“.

Концесионерът е предложил да бъде премахната, намиращата се сграда на терена и да се изградят нови коловози. Това се налага заради растящия товарооборот от насипни и наливни товари и транспортирането им с вагони и цистерни, става ясно от съобщението на Министерския съвет.

 

Коловозите, които са в момента не са достатъчни да обработят ефективно товарите. С изграждането на новите „ще се постигне функционалност, ефективност и сигурност при управлението и експлоатацията на обекта на концесията“, се казва в правителственото съобщение.

 

За това Министерският съвет решава да се направи промяна на статута на имоти, които се намират на пристанищния терминал, и от публична държавна собственост те стават частна държавна собственост.

 

Другото предложение на „БМФ Порт Бургас“ е свързано с концесията върху „Пристанищен терминал Бургас-запад“.

Тук отново активи – публична държавна собственост, разположени на терминала, ще бъдат обявени за частна държавна собственост, след което съществуващите сгради ще бъдат премахнати.

 

По този начин ще се оптимизира и значително ще се подобри логистиката на складиране на приеманите за обработка товари, като се увеличат откритите складови площи, се казва в правителственото съобщение.

Източник: narod.bg

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.