Имотната мафия остави без дом художника Владимир Николов – Вананда навръх Великден

Разрушени са и немалка част от безценните му произведения

https://goreshto.net/balgariya/imotnata-mafiya-ostavi-bez-dom-hudozhnika-vladimir-nikolov-vananda-navrah-velikden/109777 Goreshto.net
Имотната мафия остави без дом художника Владимир Николов – Вананда навръх Великден

Разрушени са и немалка част от безценните му произведения

Повече от покъртителна е историята на бургаския художник Владимир Николов – Вананда, участвал в изрисуването на част от комплекса Бузлуджа, Плевенската панорама и още няколко обекта от културно и историческо значение за страната ни.

 

Историята отдалеч намирисва на добре скалъпена имотна измама. Въпреки опитите да спаси дома си и живия протест на бургазлии, той остана на улицата навръх Великден, а творческите му мозайки и картини се изпариха като дим в комина. Сред тях са редица творби, струващи скъпо и прескъпо.

 

Имотната мафия започва да руши къщата му, разположена почти в идеалния център на Бургас на 3 март, докато Вананда е в Лондон. Строителите разрушили и немалка част от безценните му произведения на изкуството. Голяма част от архивните му неща липсват.

 

Няколко дни след разрушаването на имота, изровил платно на Богородица и го опънал над остатъка от руините по време на едно от бденията, но след това го прибрал, за да не изчезне и то.

Вананда споделя през сълзи, че разрушаването на дома му, му идва в повече. Живее по приятели. Един от тях му дал ателието си в София. Ще се опита да си купи жилище някъде, но недоумява как ще се справи финансово.

 

Категоричен е, че в неговия случай са пренебрегнати не само човешки и авторски права, а са прескочени и морални граници. Мечтае да работи още дълги години за родината си, а относно личните си проблеми, казва че е претръпнал. Категоричен е, че е крайно време законотворците да намерят решение на този проблем, тъй като нещата не могат да продължават по този начин.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.