Искат уволнение за съдийка пионка на Мартин Нотариуса

ВСС започна дисциплинарно производство заради скандалното забогатяване на Маргарита Немска

https://goreshto.net/balgariya/iskat-uvolnenie-za-sadiyka-pionka-na-martin-notariusa-5/139175 Goreshto.net
Искат уволнение за съдийка пионка на Мартин Нотариуса

ВСС започна дисциплинарно производство заради скандалното забогатяване на Маргарита Немска

Скандалната бивша прокурорка и настояща съдийка в Административния съд в София – Маргарита Немска, ще трябва да обяснява произхода на парите си.

Срещу нея тази седмица започна дисциплинарно производство по решение на съдийската колегия във Висшия съдебен съвет. Мотивите, с които Инспекторатът на ВСС е предложил да започне тази процедура, са секретни, но вече се разчу, че причината е рязкото забогатяване на Немска и мъжа й адвокат – Емил Писков.

 

След разстрела на Мартин Божанов – Нотариуса стана известно, че негов съдружник е бил въпросният Емил Писков. При това се освети и фактът, че разходите на Немска и Писков многократно надхвърлят доходите им. Предстои да видим какъв ще е крайният резултат от тази одисея. Юристи предполагат, че всичко ще завърши с уволнението на Немска, за да се демонстрира борба с корупцията в съдебната власт.

Интересно е обаче дали ще последва и дело за пране на пари и укриване на данъци, анализират запознати. Любопитно е да се проследят имотните декларации на бившата прокурорка и настояща съдийка. През 2022 г. тя и Емил Писков купуват апартамент в Барселона на стойност почти 1 млн. лева, при това платени веднага. От декларациите обаче не става ясно откъде Немска и Писков осигурили тези пари, понеже имотът не е ипотекиран. Като произход на средства Немска е посочила „продажба на обзавеждане, банков кредит и заем от физическо лице”. Семейството има и кредити, става ясно от същата декларация. Дължат на банки 150 000 лева, а на физическо лице са отбелязали борч от 50 000 лева.

 

Самото жилище е 111 квадрата и е в центъра на града, в луксозна жилищна сграда.

Малко преди това Немска гледа делото на Гергана Божанова, съпругата на Мартин Божанов, която по онова време е с отнет достъп до класифицирана информация, а е служителка в ГДБОП. Разбира се, делото е решено в нейна полза.

Емил Писков купува апартаменти, след като става ортак с Нотариуса 

В годината, в която стават новодомци в Барселона, при това недалеч от катедралата „Саграда Фамилия”, Немска и Писков купуват още нова кола и плащат скъпа такса в частно училище за детето си.

 

Емил Писков и Немска обаче не са се разорили след всички тези разходи. През март 2024 г. те успешно заличават и две ипотеки, при това предсрочно. Едната е за 220 000 лева и е от 2018 г. С тези пари те купуват две огромни къщи от по 300 квадрата в квартал „Панчарево”, като според брокери подобни палати са за над милион лева всяка от тях. Към тях има и огромни дворове, а също и гаражи. В декларацията си госпожата е отбелязала, че нейната кола струва над 82 000 лева, а БМВ-то на мъжа й е за 89 бона. Втората изплатена ипотека е сключена през миналата година. Срещу нея е заложен апартамент от 121 квадрата и два гаража в затворен комплекс в квартал „Симеоново”. Оказва се, че са успели да изплатят всичко това буквално за година време. И за капак Емил Писков предсрочно погасява и потребителски кредит от 80 000 лева.

 

Явно той е проспериращ адвокат, но съвсем друго нещо е дали декларира доходите си пред НАП. Известно е, че за посредническите услуги по уреждане на дела, извършвани от бандата на Нотариуса, фактури и касови бележки не се издават.

 

Писков, няма съмнение, че влага огромна част от парите си в недвижимо имущество. Той е купил през последните години офис на ул. „Искър”. Продал му го е Мартин Нотариуса. Мъжът на Маргарита Немска е натрупал и хубави апартаменти в луксозни кооперации в „Дианабад”, „Люлин” и центъра на столицата. Платил ги е с ипотеки, но ги е изплатил само за две-три години.

 

Любопитно е, че преди да се сдружи с Нотариуса, Писков, а и самата Немска са живели доста по-скромно. От нейната имотна декларация за 2013 г. научаваме, че тя е спестила само 8000 лева и тъкмо е продала единствения си скромен апартамент от 62 квадрата в квартал „Банишора”. В графата приходи на мъжа й няма обявен нито един лев. Две години по-късно тя се сдобива с апартамент от 113 квадрата и два гаража. Получила ги като дарение, но не е уточнено от кого. През 2017 г. Немска вече има ново дарение –апартамента с гараж и парцел от 320 квадрата. През следващите години в декларациите на съдийката вече се появяват и имотите, закупени от мъжа п Емил Писков. Преди да се захване с адвокатлък, той е разследващ полицай в ГДБОП и служител в дирекция „Икономическа и финансова сигурност” в ДАНС. При това в ДАНС е част от антикорупционното звено, към което са насочвани сигнали за корупция на магистрати и политици.

 

Още преди няколко години сред юристи тръгва мълвата, че ченгета от ДАНС и ГДБОП в компанията на прокурори изнудват бизнесмени, като им измислят дела. По този начин те са рекетирани, бизнесът им се превзема, а чужденците сред тях направо се прогонват от страната. Включително има и пример с чужд гражданин от натовска страна, който бил предупреден, че ще го арестуват като шпионин. Той, разбира се, побързал да напусне България, в която имал строителен бизнес, а също и соларен парк, като пред свои познати споделил: „Какъв шпионин съм аз, а и какво да шпионирам в България!”.

 

Известно е, че и Ивайла Бакалова лично разобличи Писков като посредник, поискал рушвет от „не по-малко от 100 хил. евро”, за да бъде измъкнат от ареста мъжът й Веселин Денков.

 

Самата Маргарита Немска, преди да стане съдия, дълги години е прокурор и дори е зам.-шеф на Градската прокуратура. Кариерата й е изпълнена със знакови дела, завършили без резултати. Немска пише обвинителния акт срещу бизнесмена Христо Ковачки за измами с ДДС за над 17 млн. лева.

 

Той обаче е оправдан на всички инстанции, а съдът отбелязва, че прокуратурата не е предоставила нито едно доказателство, че има нещо общо с измамите. Така завършват и делата срещу бившата шефка на НАП Мария Мургина, здравния министър от първото правителство на Бойко Борисов – Божидар Нанев. Те са оправдани по обвиненията, които им е повдигнала Маргарита Немска.

 

Интересен е и развоят на делото, което върви под нейно наблюдение за източване на милиони левове от банковите сметки на покойния ДДС измамник Борислав Манджуков. Приживе той се оплаква, че в банката на Петя Славова изчезват парите от сметките на негови фирми. Запознати със схемата считат, че в трезора е имало милиони от неговите афери с ДДС. Затова там са предполагали, че той няма да писне, когато стане ясно, че сметките му са опразнени. Манджуков обаче тръгва да си търси парите.

 

В Националната следствена служба започва разследване под наблюдението на прокурор Маргарита Немска. На финала тя прекратява делото, което освен всичко е трябвало и да изясни защо длъжностните лица от БНБ са си затворили очите за източените пари. Запознати припомнят, че е имало интересни само- признания по тази тема, но въпреки това Немска слага точка, а консултанти на банката по онова време се оказват... Емил Писков и Мартин Нотариуса.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.