Истински „Биг Брадър“ се разиграва в столичната математическа гимназия

Протеже на директора д-р Антоан Тонев дебне зад камерите и праща в час есемеси на децата

https://goreshto.net/balgariya/istinski-big-bradar-se-razigrava-v-stolichnata-matematicheska-gimnaziya/54998 Goreshto.net
Истински „Биг Брадър“ се разиграва в столичната математическа гимназия

Протеже на директора д-р Антоан Тонев дебне зад камерите и праща в час есемеси на децата

Оказва се, че в Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ (СМГ) се разиграва истински „Биг Брадър“. Иначе учебното заведение има претенциите да е сред най-елитните столични училища.

Запознати от просветното министерство, както и родители, и ученици обаче разказват за непрекъснато шпиониране в гимназията.

 

Обясненията на този случващ се на живо оруелски сюжет, са омотани в клишета, според които така се опазвали животът и здравето на учениците, учителите и служителите на СМГ.

При проверка в сайта на училището обаче липсва правилник за видеонаблюдението, което позволява целият този произвол.

 

Само че родителите искат децата им освен да получават знания, да са спокойни и да ходят на училище без притеснение, че ги дебнат и записват, макар да е конституционно забранено. На учителите също не им е приятно постоянно да са в окото на Големия брат. Въпреки всички недоволни, камерите в СМГ не спират да работят. Придобитата от шпионирането информация след това се коментира в учителската стая.

 

Зад камерите стои и усърдно наблюдава случващото се зам.-директорката на СМГ – някоя си Мона Генева, единствената с пълен достъп до видеотехника. Госпожата си позволява по време на час да изпраща съобщения на учениците по мобилните им телефони със забележки за поведението им. Всички са възмутени, че това не е учебно заведение, а полицейска държава.

 

Въпросната Генева е лансирана от директора на учебното заведение – д-р Антоан Тонев. Генева попада в СМГ именно по негова инициатива като преди това двамата са работили заедно в друго столично училище. Отначало тя е назначена по заместване на мястото на излязлата в майчинство библиотекарка. След завръщането на титулярката започва яростното кадрово израстване на Мона и тя е издигната до зам.-директор по административната част.

 

По-малките ученици били заплашвани, че провиненията им ще бъдат предадени на „Агенцията за закрила на децата“, което е пълен абсурд. Очевидно някой в това училище копнее за макаренковите методи, но със сигурност е объркал епохите, категорични са родителите.

 

Специалисти твърдят, че една от причините за тези недомислици в общуването с децата е липсата на педагогическа подготовка у част от протежетата на директора. При това кадрите му стават не само преподаватели, а и класни ръководители.

Скандален е и фактът, че в толкоз престижно столично училище са допуснати да преподават хора, които нямат педагогическа специализация, отбелязват юристи.

И самият шеф д-р Антоан Тонев не само преподава история, а и е класен ръководител.

Така и не става ясно обаче дали в университета е държал изпити за педагогическа правоспособност.

 

Данни на МОН сочат, че е бил преподавател и в други столични училища в годините на недостиг на кадри.

Когато преподава в класическата гимназия около името му избухва скандал, свързан с политическите му възгледи. Родители го разпознават в тв репортаж като представител на частния клуб на националисти „Кръв и чест“. Тонев отрича да е участвал в него, но признава, че през целия си живот е бил националист, каквото и да означава това.

 

И ако политическите виждания са личен избор, то как се разпределя бюджетът, както и даренията, постъпващи в СМГ, засяга всички. Според официалните данни на МОН годишният бюджет на гимназията е близо 3.5 млн. лв.

Част от даренията, получавани от ръководството на гимназията се пренасочват към доста странни дейности, твърдят запознати.

Странното е, че при толкоз дарения, гимназията все още не разполага с оборудван физкултурен салон, достатъчен за всички ученици.

Голяма част от тях под формата на вещи и техника, са били присвоени или бракувани веднага след получаването им, издават запознати.

 

От години не стихват и скандалите около прословутите курсове, организирани от учители от СМГ извън учебната дейност. Според закона тези частни уроци са търговска дейност, но отново съгласно закона, гимназията няма право да я извършва. При това курсовете са приватизирали помещения на училището, за които не се плаща наем.

 

Зад курсовете стои дружеството „СМГ учители“, регистрирано на адрес в столичния кв. „Младост“ с капитал 80 лв. и името на гимназията, понеже така е по-престижно. Парите, събрани от курсовете се разпределят от училищното ръководство. Тъй като за тези уроци не се дават никакви касови бележки, парите биват разпределени като допълнително възнаграждение на ангажираните учители.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.