Извън контрол: €16 000 на квадрат за апартамент в София

https://goreshto.net/balgariya/izvan-kontrol-eur16-000-na-kvadrat-za-apartament-v-sofiya/145173 Goreshto.net
Извън контрол: €16 000 на квадрат за апартамент в София

Цените на луксозните апартаменти в София отбелязват нов незапомнен връх. В момента на пазара се продават имоти в идеалния център на София със зашеметяващата цена от 16 000 евро квадратния метър! Според източник на „Уикенд”, се касае за панорамните апартаменти на последния етаж в новата кооперация „Оборище 26”. Това е най-високата известна цена за жилищна площ, обявявана до този момент в България. Горе-долу за такава сума върви квадратния метър в престижни сгради в Ню Йорк, Париж, Дубай и Лондон.

Сградата се намира на този адрес в наистина идеалния център на София, а инвеститор и строител на обекта е компанията „Амарат пропъртис”, собственост на предприемача Дилян Павлов. Той се представя като човек „с над 20 години опит в инвестициите, IT и „финтех” сектора”, а в бизнеса с имоти перла в короната му е луксозен комплекс от вили на остров Корфу в Гърция, както и логистичен център в София.

Сградата „Оборище 26” е на 5 етажа и притежава само 12 апартамента, като всички те са големи – с размери между 180 и 390 квадратни метра. Тя ще бъде завършена до края на идната 2025 г. На по-ниските етажи квадратния метър върви около 10 000 евро, а най-скъпите жилища излизат по 16 000 евро квадрата! Според източник на „Уикенд”, 5 от имотите вече са продадени „на зелено”, а още един от апартаментите е запазен за строителя на кооперацията.

„Качеството на строителството наистина е невероятно високо, на световно ниво, но пък и цената си е на световно ниво”, потресени са в имотния сектор. Апартаментите се продават лично от инвестиционната компания, без посредничество на имотна агенция. Паркоместата са 35, така че всеки апартамент ще разполага с 2 или 3 паркинга. Цената на квадрата за гаража също си я бива – над 4500 евро.

Кооперацията, която в момента се строи, ще разполага с уютен вътрешен озеленен двор, просторно входно фоайе с рецепция и зона за меко сядане, стая за съхранение на велосипеди и детски колички на партерния етаж. Сградата с френски прозорци е високо сеизмичноустойчива – според презентацията, тя е планирана да издържа на земетресение от 9-а степен.

Така или иначе, цените на луксозните апартаменти в столицата на престижни локации вече задминават европейските, но до този момент никой не обявяваше оферти за повече от 10 000 евро квадрата. Например в момента в продажба е двустаен апартамент с площ от 75 кв. м. в столичния квартал „Иван Вазов”, като офертната му цена е 440 000 евро. Това прави по 5867 евро на квадрат. Предлага се и жилище от 82 квадрата на бул. „Дондуков” за 580 000 евро, което прави цена от над 7000 евро метъра.

В столичния квартал „Изгрев” средната цена на предлаганите апартаменти е над 3500 евро за квадрат. Над 3000 евро за кв. метър са средните цени и в кварталите „Изток” и „Лозенец”. Апартаменти за над 3000 евро за квадрат продават и в кварталите „Яворов” и „Хладилника”. Цената на всеки конкретен имот зависи от много фактори като например точното местоположение, дали става въпрос за ново или старо строителство, качеството на изпълнението и състоянието на имота, на кой етаж се намира, има ли асансьор и място за паркиране и т. н. От съществено значение са транспортната свързаност, наличието на магазини, училища и детски градини наблизо, както и заобикалящата сградата среда.

Източник: narod.bg

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.