Кадри на сглобката извъртяха далавера на Дунав мост – 2

Купуват забранени в ЕС турски батерии на безбожни цени

https://goreshto.net/balgariya/kadri-na-sglobkata-izvartyaha-dalavera-na-dunav-most-2-4/131172 Goreshto.net
Кадри на сглобката извъртяха далавера на Дунав мост – 2

Купуват забранени в ЕС турски батерии на безбожни цени

Ръководството на българо-румънското дружество „Дунав мост Видин-Калафат”, което стопанисва втория мост над реката, извъртя сочна далавера покрай поддръжката на съоръжението. Директорският борд избира някаква фирмичка от Видин да достави два UPS-а за аварийно захранване на енергия, като отхвърля офертите на три големи фирми, които са сред най-влиятелните в бранша и на практика са и най- големите търговци на подобно оборудване в България. Благодарение на директните си връзки с водещи производители те могат да доставят най-качествените и на най-добра цена изделия.

Само че управата на моста залага на местен доставчик, който явно пазарува направо от Капалъ чарши.

 

Тук е мястото да уточним, че ръководството на втория дунавски мост е сменено през есента на миналата година и отговаря на професионалните „стандарти” на управлявалата доскоро сглобка между ПП-ДБ и ГЕРБ, при които се отдава предпочитание на верни партийни кадри. Новият изпълнителен директор е адвокат Васил Бенов, за когото цял Видин разбрал, че е роднина на финансовия министър в оставка Асен Василев.

Председателка на директорския борд пък е строителната инженерка Илияна Ципоркова, която е видна активистка от ГЕРБ.

 

Освен това в управителния съвет на моста има общо трима българи, които са отлично заплатени. Представа за доходите на ръководството дава последният отчет на фирмата за 2022 г., като сега вероятно парите са повече. Тогава тримата нашенци са взели общо над 530 хил. лева заплата за година, а отделно от това им са дадени и 90 хил. лева за представителни разходи. Наистина космически доходи и затова не е чудно, че в управителния съвет няма случайно попаднали, а само партийни кадри и роднини на политици.

 

Какво правят тези капацитети при конкретната поръчка? Първо, да уточним, че тя е много важна. Покупката на двата броя UPS -и е неизбежна, защото положението със старите е неспасяемо – те са работили над 10-години и са напълно амортизирани.

 

А без тях работата на моста ще бъде силно затруднена. UPS-ите, най-общо казано, се ползват, когато неочаквано спре токът – тогава те веднага подават електричество на компютрите и другите системи.

 

В началото от служители на моста са предложени пет фирми, които се занимават професионално с такава техника. Шефката на борда Илиана Ципоркова, която е председател на съвета на директорите, е запозната с офертите, като те накрая се свеждат до три от въпросните авторитетни компании.

 

В един момент обаче главната счетоводителка Наталия Кузманова обявява на всеослушание, че няма нужда от повече маневри, понеже вече са поръчани два UPS -а. Оказва се, че по дълбоко неясни мотиви пред водещите компании е избрана видинската фирмичка „Т и Г – Електроник” на някой си Тошко Тодоров от квартал „Бонония” с 1 служител и малко над 130 хил. лева оборот за 2021 г.

 

Служителите на моста са в потрес – закупената стока с благословията на Илиана Ципоркова по никакъв начин не отговаря на изискванията. Изделията са на турска фирма и са много евтини, само че не са от европейски производител и нямат нужните сертификати. Липсата на маркировката „СЕ” показва, че тези батерии не могат да се внасят и ползват в Евросъюза, да не говорим, за толкова важно европейско съоръжение като Дунав мост-2.

Интересно как ли са се промъкнали през границата, а и с какво нахалство частникът си позволява да ги продава на държавни структури! И то на какви структури – мостът е обект на националната сигурност!

 

Становището на експерти е, че такъв тип UPS-и са предназначени за други пазари, извън Европа, но не и да се инсталират на Дунав мост – 2. Наред с всичко се оказва, че дори и батериите на турските UPS-и, са по-големи и не могат да се съберат в шкафовете. А за втори шкаф няма място.

 

Стигаме и до най-любопитния детайл от поръчката – цената. Според договора стойността на новите батерии, заедно с монтажа, е около 15 хил. лева за всяко устройство. На сайта на турския производител обаче е написана още по-семпла цена – продават се за малко над 36 000 лири, което е около 2055 лева за брой.

 

След това за монтажа и настройката от управата на моста са поискани още 2000 лева. Въпреки че тези пари са включени във фактурата, накрая се оказало, че батериите трябва да бъдат поставени и калибрирани от служители на „Дунав мост-Видин-Калафат” АД.

 

В крайна сметка ще се окаже, че посредникът от квартал „Бонония” е прибрал над 28 000 лева печалба, като нямаме съмнения, че и някои други са се облажили. Дори не искаме да мислим, че управата на моста, която се разписва за тлъсти суми, ще падне до някакви кокошкарски комисиони, но кой знае. На онези служители от моста, които са се осмелили да повдигнат въпроси около аферата, било отговорено, че не е тяхна работа цената и съответствието на сертификатите!

 

Така или иначе, въпросните устройства са изключително, важни: UPS-ите трябва да гарантират нормалния и безопасен трафик, ако токът спре. Само че ако евтините турски батерии не проработят или направо гръмнат, апокалипсисът е сигурен.

 

И въпреки това от моста са заложили на куфарната търговия, като това се случва, въпреки изричното условие в Ръководството за експлоатация на моста, че батериите трябва да са произведени от Европейския съюз и да имат европейски сертификат.

 

След всичко това още не е ясно как ще реагира румънската страна, когато се разчуе за дребната далаверка.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.