Как менте професорът Венелин Терзиев фалира държавна фирма

Нагледен пример за това как се случват нещата бе бившият икономически министър Даниела Везиева

https://goreshto.net/balgariya/kak-mente-profesorat-venelin-terziev-falira-darzhavna-firma/47434 Goreshto.net
Как менте професорът Венелин Терзиев фалира държавна фирма

Нагледен пример за това как се случват нещата бе бившият икономически министър Даниела Везиева

Министърът на културата проф. Велислав Минеков се е отървал на пожар от скандалното си протеже проф. Венелин Терзиев, прочул се с прозвището Остап Бендер на науката.

Русенският псевдоучен е разкаран от ръководството на министерската фирма „Реставрация“ малко преди да бъде уличен в плагиатство за трети път. Както вече стана ясно от доклада, Терзиев не само е изплагиатствал някое и друго изречение от чужд труд, а направо е преписал цели глави от няколко издадени през социализма книги и реферати на свои студенти.

Докладът за плагиатство на комисията от Министерството на образованието и науката е бил изготвен още преди няколко месеца, но оповестяването му нарочно е забавено във времето, за да може Минеков да се отърве от протежето си.

Решението му за уволнение на менте професора обаче така и не бе обявено пред медиите, както обичайно постъпва пъчещият се като борец срещу мафията и калинките във властта скулптор. Мълчанието обаче не е изненада предвид, че в края на мандата на предното служебно правителство, именно Минеков гласува доверие на Терзиев да управлява държавната фирма. Под „мъдрото“ му управление обаче фирмата е докарана до фалит. Само за последните две години загубата е за близо 1 млн. лв., но това не му попречи да си гласува и получава огромна заплата.

И за да бъдем честни, трябва да посочим, че Минеков далеч не е единственият покровител на фамозния Остап Бендер на науката. След успешната защита на над 10 дисертации в рамките на едва 4 години (постижение, с което не могат да се похвалят дори нобеловите лауреати ), Терзиев набързо става професор в десетина университета. Макар да не се вясвал често на лекции, бързо станал научен ръководител на кандидати да защитят докторски дисертации. И то неслучайни хора – депутати, министри, или бизнесмени с болни амбиции да впишат във визитката си и научна титла.

Нагледен пример за това как се случват нещата бе бившият икономически министър Даниела Везиева, която род ръководството на Терзиев защити дисертация на тема „Разработване на ефективни модели за изграждане на капацитет за социално предприемачество в България“. Макар подобна тема да е подходяща за хуманитарен университет, Везиева избира да я защити и става доктор на Националния военен университет „Васил Левски“ във В. Търново и то в катедра „Национална сигурност“.

При последвалата проверка от образователното министерство стана ясно, че от 180 страници, дисертационният труд съдържа 171 страници, преписани от други автори. „Плагиатството в особено големи размери шокира с мащаба и обхвата си“, отбелязаха в доклада си проверяващите.
По същата схема с докторска дисертация от военния университет се сдобива и Божидар Лукарски. Защитата става факт, докато е министър на икономиката, а научен ръководител, разбира се е Терзиев.
Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.