Как невъзвращенецът Христо Куртев направи Емил Димитров звезда в Париж

ДС хули певеца и импресариото му след триумфа им зад граница

https://goreshto.net/balgariya/kak-nevazvrashtenecat-hristo-kurtev-napravi-emil-dimitrov-zvezda-v-parizh/54999 Goreshto.net
Как невъзвращенецът Христо Куртев направи Емил Димитров звезда в Париж

ДС хули певеца и импресариото му след триумфа им зад граница

Родните монархически кръгове се сбогуваха с Христо Куртев, който приживе определи себе си като „човек, печелещ парите си във Франция и харчещ ги в България“.

 

Той е и един от инициаторите на завръщането на Симеон Сакскобургготски в страната и политиката след десетилетното му пропъждане.

Куртев се връща в България през 1989 г. и възстановява царския автомобилен клуб, а през 1991 г. основава федерация „Царство България“.

 

В последните години живее между Париж и София. Контактите му във Франция се оказват решаващи за превръщането на българския певец и композитор в международна звезда. Двамата отбивали войнишката си служба по едно и също време. Емил Димитров отишъл да изнесе концерт в артилерийското им поделение. За пръв път го чул там, а когато Димитров запял песента „Арлекино“, Куртев останал запленен.

 

Но тогава не се запознали, Куртев бил един от 500-те войници… Напуска България през 1969 г. и работи във френската телевизия ORTF, в дирекцията на външния отдел.

Благодарение на длъжността си, успял да уреди „показване по телевизията“ на Емил Димитров и още след първото му появяване всички телефони започнали да звънят, всички го искали.

 

Емил Димитров и импресариото му Васил Андреев си заминали от Франция, но не след дълго, отново се върнали.

За да се издават песните му направили музикално издателство в съдружничество със Стефан Табаков и Даниел Мишев. Започнали производството на грамофонни плочи и нотни листове с авторски песни на Емил Димитров.

 

Пред очите на Куртев, Емил Димитров се превръща в конвертируем автор и интересна за френската столица персона. Пее на едни от най-престижните места в Париж. Двамата с импресариото му били много забавни. Най-продаваната песен на Емил Димитров зад граница става „Моя страна“, но текстът съвсем не е патриотичен, а възхвалява жена с името Моника. Записана е на френски, испански и италиански и се разпространява в Европа, Канада и Аржентина.

 

И така в един прекрасен ден импресариото на певеца бил повикан от ДС и го обвинили, че е попаднал под влиянието на изменници на родината. Отбелязали, че именно вражеските елементи са в основата на смяната на текста на песента „Моя страна“ и като основен подбудител посочили Христо Куртев, обвинявайки го в манипулация.

 

Въпреки огромния си успех, певецът не пожелал да се премести да живее в Париж. Неговото становище било: „Аз съм голяма звезда в България и имам хубава къща в „Княжево“, за която да се грижа“.

Източник: Уикенд

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.