Каньонът Шегава крие още много тайни за Свети Иван Рилски

Конявската планина все още крие много тайни

https://goreshto.net/balgariya/kanyonat-shegava-krie-oshte-mnogo-tayni-za-sveti-ivan-rilski/53145 Goreshto.net
Каньонът Шегава крие още много тайни за Свети Иван Рилски

Конявската планина все още крие много тайни

В страната ни все още има множество непознати приказни кътчета, за които са чували и виждали само малко хора, оставали да живеят около тях, или пък техните роднини и наследници.

 

Каньонът Шегава е едно от тези места. Той е разположен в Конявската планина, недалеч от селата Буново и Раждавица в общ. Кюстендил. Каньонът е район с красиви скални фигури и крепостни останки. През него тече едноименната река, чиито води текат предимно под земята и това затруднява движението им.

 

От Шегава се виждат две полуразрушени църкви по поречието на Струма.

На 5-6 км. над близкото село Гърбино се намира пещерата на Иван Рилски. Тя е разположена върху скален венец високо над селото в местността Светата вода. Това е първата обитавана от Иван Рилски пещера, след като напуска родното си село Скрино. След това светецът отива в Рила.

 

Днес в пещерата има място за палене на свещи, каменен кръст, където се правят курбани и надпис „Отче Йоане, помози и спаси“, датиран към XII век. До пещерата води стар римски път, който е толкова обрасъл, че трудно може да бъде намерен.

Източник: Уикенд 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.