КПКОНПИ нищи афера в Община Варна

Първопроходец е Веселин Георгиев

https://goreshto.net/balgariya/kpkonpi-nishti-afera-v-obshtina-varna/110912 Goreshto.net
КПКОНПИ нищи афера в Община Варна

Първопроходец е Веселин Георгиев

КПКОНПИ стартира проверка за конфликт на интереси в община Варна.

 

Повод за нея са сключени от шефа на дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустройство“ Петър Гърбузов договори за почти 3 млн. лв. с фирма, близка до съпругата му Росица.

 

В действителност семейството не са открили топлата вода, а само повтарят наложилата се през годините практика парите по обществени поръчки да се насочват към роднини на хора от властта след уж проведени честни конкурси.

 

Първопроходец е шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ при тройната коалиция – Веселин Георгиев, в чийто мандат фирми на братята му печелят договори за над 38 млн. лв. След като безпристрастният български съд не намира нищо нередно в действията на Георгиев, роднинските трансфери на държавни пари станаха масова практика.

През последното десетилетие в подобни схеми лъснаха имената на куп министри, депутати, кметове или високопоставени чиновници.

 

Все пак напоследък управляващите се изхитриха да слагат за победител в нагласените конкурси съдружници на близките си. Така роднинската връзка и съответно конфликтът на интереси не е толкоз очевиден, а след това спечелените пари спокойно могат да се насочат към правилните хора. По подобен начин действа и шефът на дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустройство“ във Варна – Петър Гърбузов, твърди в своя сигнал до КПКОНПИ депутатката Светла Николова.

 

Малко след като заема поста от неговата дирекция започват да валят поръчки, които биват спечелени от фирма „Декуманос“. Само в рамките на няколко години фирмата, която преди това няма почти никаква дейност, успява да прилапа почти 3 млн. лв. Договорите са за проектиране, ремонти и строителство на спортни площадки, социални жилища и детски градини. Всеки от тях е подписан лично от Гърбузов като представител на Община Варна. Антикорупционната комисия тепърва ще трябва да установи нарушенията, а улики за това не липсват.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.