Лакомията на банките е безкрайна, таксите отново скачат

Вдигат се и таксите за теглене от банкомати в чужбина

https://goreshto.net/balgariya/lakomiyata-na-bankite-e-bezkrayna-taksite-otnovo-skachat/112993 Goreshto.net
Лакомията на банките е безкрайна, таксите отново скачат

Вдигат се и таксите за теглене от банкомати в чужбина

Редица банки в страната въвеждат нови, по-високи такси за теглене на пари в брой.

Вдигат се и таксите за теглене от банкомати в чужбина, както и за теглене на пари от офис, и за обработка на редица документи и издаване на удостоверения.

 

И цялото това безобразие се случва на фона на рекордните печалби, реализирани от кредитните институции. Печалбата им само за 5 месеца – от януари до май, е рекордните 1,3 милиарда лева! Трезорите обаче нямат наяждане, а удивителното е, че БНБ и държавата изобщо не правят опити да озаптят алчността им.

 

От 28 август „Банка ДСК“ прекратява услугата за теглене на пари в наличност на ПОС в офис на банката с дебитни и кредитни карти на граждани и бизнес клиенти. Остава възможността за теглене на пари в брой от офис, но таксите за тази услуга, са по-високи.

 

„Пощенска банка“ и ЦКБ също вдигат редица свои такси. От 28 август „Пощенска банка“ вдига таксите за граждани за теглене на пари в брой от офис от разплащателна или спестовна сметка. В момента таксата за суми до 2000 лв. е 0.60% от сумата, но не по-малко от 6 лв., а ще стане 0.70%, но не по-малко от 7 лв. За по-големи суми таксата за теглене с предварителна заявка нараства от 0.60% на 0.70%, а за теглене без заявка – от 0.70 на 0.80% от цялата сума като минималният размер остава 15 лв.

 

Вдигат и таксите за теглене на суми от депозит. Ако искате да изтеглите пари не на падежа на депозит и не сте направили предварителна заявка, таксата ще бъде 0,85%, но не по-малко от 16 лв., а със заявка таксата става 0.75%, но не по-малко от 8 лв. В момента таксата за теглене не на падежа без заявка е 0,75%, но не по-малко от 16 лв., а със заявка е 0,65%, но не по-малко от 7 лв.

 

„Пощенска банка“ вдига таксите и за някои преводи. Например таксата за вътрешнобанкови преводи между сметки на един клиент нараства от 4 лв. на 5 лв., а между сметки на различни клиенти – от 6 лв. на 7 лв. Банката въвежда и нова такса изготвяне на специфична информация от клиент. За документ на български таксата ще бъде 48,90 лв., а ако е на английски - 97,79 лв.

 

ЦКБ също вдига таксата за теглене на пари в брой от офис на банката. За суми между 1001 лв. и 2000 лв. в момента таксата е фиксирана на 4 лв., а от 14 август става 6 лв. Таксата за вътрешнобанкови преводи на граждани нараства от 3,50 лв. на 4 лв. Освен това банката въвежда и комисиона за покупка или продажба на чуждестранна валута в брой.

Освен чрез разликата между курсовете „купува” и „продава”, от 17 юли банката ще печели и като взима комисиона в размер на 0,1% от сумата.

Източник: Уикенд

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.