Лъсна нова схема на гробищната мафия – погребват мними мъртъвци

Отстраниха тихомълком полицаи от Второ РПУ в София заради потулени сигнали срещу ромския барон Дон Коце

https://goreshto.net/balgariya/lasna-nova-shema-na-grobishtnata-mafiya-pogrebvat-mnimi-martavci-5/136528 Goreshto.net
Лъсна нова схема на гробищната мафия – погребват мними мъртъвци

Отстраниха тихомълком полицаи от Второ РПУ в София заради потулени сигнали срещу ромския барон Дон Коце

Проверка, назначена от директора на столичното общинско предприятие „Гробищни паркове“ Румен Димитров, е разкрила поредната схема на гробищната мафия в София с участието на действащи ченгета.

Заради участието на полицаи в корупционната афера, която е лъснала преди около месец, шефката на Второ РПУ и двамата старши инспектори с инициали С. С. и Д. А. временно са отстранени от работа и по всяка вероятност ще бъдат уволнени от системата на МВР, когато разследването срещу тях приключи.

 

Разбитата схема касае стотици гробни места на Централните софийски гробища и гробищния парк в „Малашевци“, в които вечен покой уж намират погребани през последните години мъртъвци. Проверка обаче е установила, че ромският барон Коце Алексиев – Дон Коце и негови приближени, са реалните купувачи на над 300 гробни места само за последната година.

 

„Дон Коце е подавал молби от фиктивни близки на мними покойници от провинцията до бившата шефка на „Гробищни паркове“ Яна Паскалева, която е одобрявала мнимите погребения след плащане на официална такса. Гробно място за „вечни времена“ струва 570 лева.

След като бъдат придобити с измама, празните гробни парцели се препродават от траурни агенции, които прибират от опечалени близки на починали хора между 15 000 и 20 000 лева“, разказва запознат със схемите на гробищната мафия в София. Смята се, че по този начин през последните 3-4 години са заграбени над 1500 гробни места в старата и новата част на Централни гробища, които на практика се стопанисват не от общинското предприятие „Гробищни паркове“, а от ромския барон Коце Алексиев и шефове на няколко частни погребални агенции.

 

Дон Коце ръководи и друга престъпна схема на Централни софийски гробища – търгува с откраднати от запустели гробове и впоследствие преправени от каменоделци паметни плочи и паметници. „Буквално всяка вечер гробарите на Дон Коце са изнасяли нелегално от гробищата мраморни паметници и плочи от запустели гробове с мотив, че им е платено от близките на покойника за почистване на паметната му плоча. Паметниците се откарват в „шоурума“ на Коце Алексиев, разположен на територията на Софийските гробища, но след реновацията остават без имената на починалия, а се продават наново на близките на наскоро починал човек“, разказва запознат. Тази дейност се извършва под шапката на дружеството „Ел Джи Ди“.

 

Директорът на „Гробищни паркове“ Румен Димитров е издал още преди 2 месеца заповед фирмата за каменодолски услуги и равнения и реставрация на стари гробни места да освободи общинския терен, от който Дон Коце е източил и стотици хиляди левове от бюджета на София уж укрепителни дейности несъществуващо свлачище.

Безобразията в софийското общинско предприятие „Гробищни паркове“ лъснаха още в края на юни, миналата година, когато бяха констатирани фрапантни нарушения и далавери за десетки милиони левове, извършвани в деветте гробищни парка на София.

Тази пролет директорът на гробищата в София Румен Димитров уволни дисциплинарно над 40 служители на „Гробищни паркове“, след като разпоредената от проверка установи, че получаващите заплати от общината всъщност са служители на две частни траурни агенции - „Мира“ и „Покой“, и са замесени в гнусния бизнес със смъртта.

 

Оказа се, че години наред гробищната мафия в София необезпокоявано е изравяла покойници още в нощта след погребението им, като ромите са вадели златните зъби на погребаните, събличали са им дрехите и са прибирали вещите, с които са погребани – брачни халки, часовници, запалки, химикалки. Даже цветята оставяни от скърбящите са били продавани на половин цена на цветарски магазини. Според грубите изчисления бизнесът със смъртта е носил над 10 млн. лева годишно на гробищната мафия, като в сметки не влизат дейността на крематориума – златна мина за мафията.

 

Заради мародерските изстъпления бившите шефки на „Гробищни паркове“ Райна Божичкова и Яна Паскалева бяха дадени на прокуратурата, но повдигнати обвинения срещу тях все още няма.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.