Леа Коен до Асоциация „Българска книга“: Изхвърлете нацистката литература от Алеята на книгата

https://goreshto.net/balgariya/lea-koen-do-asociaciya-balgarska-kniga-izhvarlete-nacistkata-literatura-ot-aleyata-na-knigata-3/116117 Goreshto.net
Леа Коен до Асоциация „Българска книга“: Изхвърлете нацистката литература от Алеята на книгата

Книги на нацисти и отрицатели на Холокоста, издавани от „Еделвайс“

Снимка: офнюз

Гневно писмо
До Асоциация „Българска книга“
От Леа Коен, писател и читател

Драга Асоциацийо,
Няколко пъти годишно ти участваш в организирането на писателско-читателски празници, щедро подкрепени от Софийска община и Министерство на културата.
На днешното откриване на Алеята на книгата в София, пореден такъв празник, в присъствието на премиера академик Денков и на други официални лица с принос към тази прекрасна културна инициатива, един известен журналист каза следното :
„Всяка книга, която предстои да бъде прочетена, носи магия.“
В този смисъл ти, Асоциацийо, си до голяма степен отговорна, какви „магически“ книги се предлагат на този голям книжен пазар, осъществен с финансова подкрепа на държавата и подкрепен с авторитета на правителството в лицето на премиера.
Обаче! Както и на предишното, организирано от теб събитие, Пролетният панаир на книгата, и този път в кацата с мед е попаднало издателство „Еделвайс“, прочуло се с издаване и разпространение на нацистка литература.
През май 2023 г. изложените от него нацистки заглавия станаха предмет на остра критика и протестни писма, отправено до теб, Асоциацийо. Тогава ти уклончиво прехвърли въпроса към прокуратурата, смутолевяйки нещо за цензура.
Искам да изкажа гневното си недоволство и възмущение от поместената от теб „Позиция“ с вчерашна дата , Асоциацийо, която трябва да скрие като смокинов лист решението ти и този път да стоиш със скръстени ръце и да умуваш дали очевидната нацистка пропаганда на издателство „Еделвайс“ и самото издателство с името на предпочитаното, емблематично за Хитлер цвете, има място на финансирано от държавата мероприятие.
В „новата“ си „позиция“ по този очевиден за всеки нормален читател казус, ти отново мърмориш за цензура, като все пак се виждаш длъжна да осъдиш формално, всеобщо и напълно неконкретно някакъв си „език на омразата“ и прочее бла бла бла. Това вече дори не е смокинов лист, а повехнало листенце от срамниче, неспособно да прикрие твоята безпомощност и също така твоята некомпетентност какви книги се предлагат на организираните от теб събития.
Тук искам да обясня накратко на теб, Асоциацийо, и на други, които може би не знаят, защо книгите на „Еделвайс“ не са никаква „магия”, а зловонно, гнило разложение от нацистки остатъци, битуващи още в обществото, макар и тайно.
Както се вижда от приложената от Панаира на книгата през май 2023 снимка на щанда на „Еделвайс“ , там преобладават корици с изображението на любимия на издателството фюрер, издаван от него на български.

Нека видим кои са книгите и авторите.

На видно място се мъдрят словоблудните писания на белгийския нацист и член на SS Леон Дегрел, осъден на смърт чрез разстрел в Белгия на 27 декември 1944 г. от белгийски специален военен съд. Дегрел е известен хитлерист, антисемит и ноторен мръсник, от когото кралство Белгия се срамува и до днес. Интересува ли те, Асоциацийо, за какво е съден същият в Белгия? Национално предателство, колаборационизъм, участие в отряди на SS (станал е щурмбанфюрер и е участвал в убийства), разпространение на нацистка идеология. Успява да избяга в Испания на Франко точно преди процеса, откъдето не мърда до края на жалкия си живот. Книгите му са най-обикновена, лъжлива и арогантна пропаганда и в тях за съжаление няма никаква „магия“. Жена му е осъдена и излежава 10 години затвор, защото устно е оправдавала неговите действия.
Какво ли би казало белгийското посолство пред факта, че с държавни български пари се промотира хитлеристката пропаганда на един белгийски мръсник, осъден на смърт чрез разстрел в собствената си страна за държавна измяна?
Все пак сме заедно с кралство Белгия в ЕС и НАТО, нали така, Асоциацийо? Добре е да попрегледаш тези книги, преди да мърмориш нещо за „цензура“.
Друг един автор, когото се страхуваш да не „цензурираш“, драга Асоциацийо, е английският антисемит, пронацист , отрицател на Холокоста и представител на крайната десница Дейвид Ървинг. Този жалък маргинал стана известен с шумния процес през 2000 година в Лондон (кралство Великобритания, с което също сме съюзници в НАТО) на известната американска авторка и историчка Дебора Липстад, който завърши с осъждането на Ървинг като антисемит и отрицател на Холокоста. По този случай е написана книга и е създаден много хубав филм, които ти препоръчвам. За твое сведение, Асоциацийо, г-жа Липстад е официален съветник на Белия дом и на американския президент по въпросите на антисемитизма. Предлагам ти, Асоциацийо, да я попиташ как определя книгите на Ървинг, дали са „език на омразата“ или нещо друго?
Трети автор на Еделвайс от приложената от тяхната сергия снимка,
е любимата авиаторка на фюрера Хана Райч, пропагандно оръжие на Третия райх .
Нейните „Мемоари“ , издадени с пропагандно-хвалебствени уводи от „Еделвайс“ вече предизвикаха шумен скандал през юни 2023 г. по време на инициативата „Пловдив чете“, когато пловдивчани остро реагираха срещу промотирането на подобни текстове.
След всичко това, драга Асоциацийо, да се питаш има ли „език на омразата“ и нацистка пропаганда в заглавията на „Еделвайс“ и да твърдиш, че „не цензурата е ключ към решаване на проблемите“, е просто неинтелигентно.
Бих желала да ти напомня , Асоциацийо, че на 25 август тази година излезе също така нова директива на ЕС (на който, да ти напомня, сме член) за най-строго санкциониране на „език на омразата и пропаганда на нацистка и друга човеконенавистническа идеология“. И че това няма нищо общо с цензурата, а с най-обикновена хигиена на демократическите общества. Които днес виждат пряка връзка между разпространението на такава пропаганда и възраждането на човеконенавистнически идеология и режим в Русия.
Поради това, много те моля, любезна Асоциацийо, да си свършиш ЛИЧНО работата като институция, финансирана от държавата, и да изхвърлиш нацистката литература от Алеята на книгата.

4 септември 2023 г.

От страницата на авторката

Източник: e-vestnik.bg

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.