Легендата Дончо Папазов: Никога не съм бил вербуван от ДС

Не крие, че морето му липсва

https://goreshto.net/balgariya/legendata-doncho-papazov-nikoga-ne-sam-bil-verbuvan-ot-ds/53369 Goreshto.net
Легендата Дончо Папазов: Никога не съм бил вербуван от ДС

Не крие, че морето му липсва

На 21 февруари легендарният мореплавател Дончо Папазов чукна 84 години. Той отбеляза празника си със свои приятели на най-голямото софийско тържище – Женския пазар, което е любимо място на компанията от беловласи мъже. Те отпиват чаша ароматно кафе на бавни глътки, докато обсъждат старите времена и чертаят нови планове – дотолкова, доколкото възрастта им позволява.

 

Категоричен е, че на мястото, където отсядат с приятелите му на Женския пазар, правят най-хубавото кафе в целия свят. Тук е мястото да отбележим, че е обиколил над 100 държави и е пил от ободряващата напитка навсякъде, където е стъпвал кракът му.

Обича това място още от детските си години, защото е шумно, весело и се срещат хора с всякакви съдби.

 

Оттогава е и навикът му да го посещава, яхнал колело, нищо, че вече има проблеми със слуха и е изгубил част от рефлексите си. купува си плодове и зеленчуци и се среща с приятели, с които разтягат „локуми“.

 

Не крие, че морето му липсва и допълва, че то липсва на всеки, който го обича. На младини се срещнал с Ванга след бурна вечер. Тя му предсказала, че ще има четири развода. И към днешна дата все още му се мореплава, пътува и пише. Любовта му към морето е толкова силна, че през 1968 г. решил да изтегли вноските за апартамент и да си купи собствено „корито“.  Заедно с покойната му съпруга Юлия, която всички наричали Джу, си купили моторна лодка. Тогава се родила и идеята за експедиция „Планктон“.

 

Семейството живеело на лодката в Бургаския залив и се хранело с планктон.

Нямал проблеми с комунистическата власт, защото много хора и институции застанали зад гърба му и дори му помагали, рискувайки кариерата си. Семейството били сред най-описваните в чуждата преса нашенци.

 

Дончо обаче категорично отрича да е бил агент на Държавна сигурност, както и че на този факт се дължат успешните му пътешествия по света и у нас.

Няма представа как е успял да се измъкне от хватките на службите, но е категоричен, че не е вербуван.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.