Мъже в дамски обувки против домашното насилие

https://goreshto.net/balgariya/mazhe-v-damski-obuvki-protiv-domashnoto-nasilie/49410 Goreshto.net
Мъже в дамски обувки против домашното насилие

Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените е инициатива на ООН за премахване на насилието упражнявано върху жени.

Това е много сериозен глобален проблем, по който трябва да се работи целенасочено и със строги мерки. obuvki-goreshtoБългарският евродепутат Антония Първанова представи доклад с препоръки към Европейската комисия относно борбата с насилието над жените. В него се споменава, че са нужни строги санкции при посегателство над жена и сериозна координация между различни организации занимаващи се с проблема.

Старт на мъжкото състезание с дамски обувки

Голям брой мъже се включиха в надбягването с обувки на високи токчета, което се проведе на булевард „Витоша” по повод второто ежегодно шествие против домашното насилие. Всяка година през месец март все по-голям брой мъже по света и техните семейства се присъединяват към инициативата против домашното насилие. Така месецът, в който празнуваме Международния ден на жената, се превръща в период от годината, когато мъжете показват подкрепата си към жените, станали жертви на домашно и сексуално насилие.

Дейност и история на инициативата

„Walk a mile in her shoes“ (Извърви миля в нейните обувки) е международна инициатива, която стартира своята дейност през 2001 г. На тези демонстрации мъжете обуват дамски обувки на висок ток и по този начин привличат медийното и общественото внимание върху насилието спрямо жените по целия свят. Набират се финансови средства в помощ на кризисните центрове за жертвите. Насилието над жени засяга и всички онези мъже, които се грижат за тях, приятелите им, колегите им, цялото общество. Домашното насилие е голям проблем в нашата страна, като една от всеки четири българки съобщава за насилие, упражнявано редовно срещу нея. 28 % от българските жени са били жертва на физическо или сексуално насилие, а 39 % - на психическо насилие. 30 % от жените са станали жертва на насилие преди навършване на 15 години, посочва още ужасната статистика. Така България отбеляза за втора поредна година, че не трябва да стоим безучастно, а да сме съпричастни един към друг.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.