Мобилните „слухари“ отново са на линия

Дълго време никой не се бе усъмнил в почтеността на менте бакшишите

https://goreshto.net/balgariya/mobilnite-sluhari-otnovo-sa-na-liniya/111296 Goreshto.net
Мобилните „слухари“ отново са на линия

Дълго време никой не се бе усъмнил в почтеността на менте бакшишите

Преди десетина години хората кръстиха такситата подслушватели цецомобили на името на Цветан Цветанов, който бе пуснал няколко жълти коли, дегизирани като таксита и облепени с фалшиви марки на истински фирми, да обикалят около политическите централи.

 

Тогава те кибичеха пред различните институции уж в очакване на клиенти, а всъщност имаха разузнавателна цел. Дълго време никой не се бе усъмнил в почтеността на менте бакшишите, които возеха обикновените хора по тарифа на „копърки“ и бързаха да се върнат на стоянката. Уловката както винаги бе в надписите с дребните букви, които по традиция забързаните пътници не четат.

 

Ексминистърът на МВР бе побързал да се запаси с информация, за да държи враговете си в шах. Шофьорите му също не бяха случайни хора – почти всички били пенсионирани служители от системата. Знаели с какво се захващат и винаги се държали възпитано с клиентите си, опитвайки се да ги предразположат към разговор.

 

Днес мобилните „слухари“ отново са на линия. Бдителни столичани алармират, че колите подслушватели сноват из улиците на града. Причина за завръщането им е спиралата от избори, в която страната ни влезе през последните две години. Политическите боричкания дали основание на определени високопоставени личности да правят каквото си искат, в това число и да подслушват нерегламентирано. Така в София се появили около 30 таксиметрови коли със „съмнително поведение“.

 

Таксиметровите шофьори споделят, че не им било трудно да забележат новите си колеги, които след дълго отсъствие отново се завърнали на пиацата. Прави впечатление, че настояват да висят на определени места, предимно до големи учреждения. Таксиметровите шофьори посочват, че след като вече са играли тази игра през 2012-2013 г. сега са нащрек, тъй като рейтингът на таксиметровите автомобили и без това пада с всяка изминала година, а това удря по клиентелата.

 

Този път изкъсо се следят и шофьорите на такситата, за да не правят „грешни“ курсове и упражнения. Могат да бъдат подслушвани както разговорите в колата и телефонните обаждания на водача й, разкриват запознати. Този път нещата загрубели, тъй като не се знае кой кого подслушва и на кого докладва. Подслушвателните устройства се активират и деактивират дистанционно. Често за съществуването им не знаят дори самите водачи.

 

Таксиметровите шофьори са на мнение, че ако слухтенето продължи, а записите се роят като зайци, страната ни няма да види бял ден.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.