Не е ясно дали отводът на митрополит Николай за патриарх ще бъде приет, тъй като в Църквата няма искам-не искам

Митрополит Григорий е натоварен да организира избора за нов патриарх

https://goreshto.net/balgariya/ne-e-yasno-dali-otvodat-na-mitropolit-nikolay-za-patriarh-shte-bade-priet-tay-kato-v-carkvata-nyama-iskam-ne-iskam/130608 Goreshto.net
Не е ясно дали отводът на митрополит Николай за патриарх ще бъде приет, тъй като в Църквата няма искам-не искам

Митрополит Григорий е натоварен да организира избора за нов патриарх

Списъкът с митрополитите-кандидати за патриаршеския трон е доста дълъг, но с най-големи шансове засега се откроява Врачанският владика Григорий. Това разкриват запознати от Светия синод. Тези дни митрополитът бе избран за наместник-председател и ръководител на Софийската епархия, като е натоварен и да организира изборите за нов патриарх. Според прогнозите обаче той има най-големи шансове за победа и на патриаршеския избирателен събор, който вече е насрочен за 30 юни.

 

Врачанският митрополит Григорий на пръв поглед изглежда доста изненадващ победител, но според запознати той има едно много ценно качество – не принадлежи нито към гръцкото, нито към руското лоби сред митрополитите.

„Григорий е най-неочакваният, но пък е застанал точно по средата, докато се разгаря с пълна сила войната между гръцкото и руското лоби. Ясно е, че църквата е в мълчалив разкол по морал и етика, а той не прави никому нищо лошо и това е много важно условие”, допълват запознати

Сочените доскоро като претенденти с най-големи шансове – Пловдивският митрополит Николай и Варненският и Великопреславски Йоан, според близки до тях предпочитат да останат в териториите си и като едни същински боляри да продължат да се радват на пълна свобода на действие, която им е далеч по-ценна от патриаршеския жезъл. Самият Николай вече декларира в обръщение към клира и миряните от Пловдивската епархия, че се оттегля от изборите. Той не пропусна да отбележи, че още пред отворения ковчег на Негово Светейшество разколници и агенти на Държавна сигурност, по негови думи, са започнали „медийните интриги и инсинуации около наследяването на българския патриаршески престол”.

 

Само че не е ясно дали отводът му ще бъде приет, понеже както отбелязва известният богослов и изследовател на църковното право проф. Дилян Неделчев: „В Църквата няма „искам-не искам”. Така или иначе предстои да видим дали ще бъде уважена позицията на Николай.

 

Следващият патриарх, допълват запознати, ще е също толкова нерешителен и безволев, като покойния Неофит, с тази разлика, че ерудицията и културата ще отстъпят място на посредствеността. Соченият за евентуален победител Григорий е врачански митрополит от 2017 г. Той е бил игумен на Троянския манастир през 2011-2014 г. По това време, казват, осъществил и голямата си мечта – да подкара трактор.

 

Иначе той е възпитаник на Атинския университет, в който е завършил Богословския факултет. Като игумен обаче най-после получил възможност да реализира детския си блян – бил закупен трактор и дядо Григорий го подкарал, дори неуморно орал манастирските земи, разказват миряни от Троян.

 

Голям мерак за патриаршията имал и Видинският митрополит Даниил. Според запознати той е с доста силни позиции, още повече че брат му е икономически директор на Неврокопска епархия, а тя е сред най-богатите в страната. За Даниил, който е митрополит в район с три граници – България, Сърбия и Румъния, се носи мълва, че е водач на руска шпионска мрежа. Поне така твърдят опонентите му, но самият Даниил също подхранва тези слухове с ярко изразените си прокремълски симпатии, подобно на Варненския Йоан и Ловчанския владика Гавриил, а също и епископ Исаак Велбъждски.

 

Преди време митрополит Даниил изпраща Окръжно писмо до клира в своята епархия, в което напомня, че на светата литургия трябва да се отправят специални молитви за мир в Украйна. Любопитно е, че в писмото, което е от 3 страници, на молитвите за мир са отделени едва няколко изречения. В останалия текст владиката излага подробно своята гледна точка за войната в Украйна. Та, оказва се, дословно повтаря опорките на Кремъл.

 

От писмото с напътствия към миряните става ясно, че Даниил оправдава нападението над Киев, защото самите украинци са си го търсили през последните години, „действайки като слуги на САЩ“.

 

Скандално е, че митрополитът натрапва на своята епархия собствените си политически възгледи, „маскирани“ като  „окръжно послание“, гневят се богослови.

 

Да припомним, че в устава на църквата ни изрично е записано, че представителите й нямат право да се месят в политическите дела, но практиката не е точно такава.

 

Друг църковен кадър – архимандрит Аверкий, игумен на Добридолския манастир, например преди година не се поколеба да се присъедини към десетките фенове на „Възраждане“ от Видин, дошли да чуят своя лидер Костадин Костадинов – Костя Копейкин на предизборно събрание. Духовникът чинно слуша двучасовото слово на Костадинов, в което той призовава за излизане от НАТО и ЕС. Фен на „Възраждане“ е и самият видински митрополит Даниил. След онзи митинг владиката приема делегацията на „Възраждане“, начело с Коста Копейкин. Духовникът им дава постна, но много изискано поднесена почерпка, а на изпроводяк им пожелава успех на изборите.

 

Година по-късно предстои да видим как ще се развие надпреварата в църквата.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.