НЕЧОВЕШКО: Млада жена е обезобразена след ринопластика, завършила с некроза на носа

Жертвата Светла е подложена на животозастрашаващо мъчение

https://goreshto.net/balgariya/nechoveshko-mlada-zhena-e-obezobrazena-sled-rinoplastika-zavarshila-s-nekroza-na-nosa-4/119551 Goreshto.net
НЕЧОВЕШКО: Млада жена е обезобразена след ринопластика, завършила с некроза на носа

Жертвата Светла е подложена на животозастрашаващо мъчение

Млада жена е пострадала нечовешки при две ринопластики в известна столична клиника за пластични интервенции, но не е получила епикризите или каквато и да е документация за извършените операции. Светла Петрова алармира редакцията на Lupa.bg в опит за пореден път да си получи медицинските становища, анамнеза, данни за протичането на хирургическата намеса, както и да разбере кой точно й е причинил агонията, продължила 2 години.

Всичко започва през 2020 г., когато тя отива в клиника „В.“ в София, за да се сдобие с по-естетически правилен нос, но вместо това си тръгва от там обезобразена. Всъщност първичният й преглед и уговорка за ринопластиката е с д-р Г. С. , но впоследствие документално разбира, че негов колега – д-р З. Б. ще я оперира. Вторият се появява изневиделица в деня на самата операция.

Заради неуспешната интервенция, младата дама настоява да получи неустойка от медиците, вече в медицинския център, където той практикува – „А.“, но вместо това получава арогантно отношение и само насока за ревизия. „Шест часа чаках пред кабинета, за да поискам да ми върнат парите“, разказва пострадалата.

И така скалпелът отново е размахан, и този път от тандема Б.-С. в клиника „А.“.

След като се събужда от общата анестезия, е принудена, въпреки замайването и нераположението от упойката, да напусне сградата, защото нямала право да остане. 72 часа по-късно, когато идва времето да се махнат шините и лепенките, вече в клиника „В.“, Светла разбира, че е на път да загуби изобщо обонятелния си орган.

Части от кожата на носа й буквално се разпадат и полепват по хирургическите материали.

От там започва и същинското ходене по мъките в опит да получи справедливост за нанесените тежки травми. Но получава само шикалкавене и игра на криеница от страна на двамата хирурзи. Когато отива за консултация заради шокиращите рани по носа си и настъпила тежка инфекция, се случва следното:

„С. трепереше, защото не беше виждал подобна инфекция. Търсеше в гугъл как да се справи с нея, а по-късно ми изписа анитибиотик и ми прати рецепта по „вайбър“.

А епикризи така и не получава. Докато репортерът на медията ни се запознаваше в детайли с казуса на Петрова, която първо даде гласност за случилото се с нея в популярна фейсбук група за взаимопомощ и обмяна на опит при хора, претърпели ринопласктика, от клиниката научават, че имиджът им ще пострада и й се обаждат с намерение да й изпратят документацията по куриер… 2 години след първата операция.

Докато се бори за справедливост и решение на здравните си проблеми, вследствие на операциите, тя е принудена да си изписва сама болкоуспокояващи. Как става това? След като многократно се опитва да се свърже с авторите на касапския подход към лицето й, но те й отказват консултация и лечение, всъщност от медицинския център й дават празни рецепти с подпис и печат, които тя сама да попълва с имената на активните съставки на медикаментите.

Не е ясно как са били издавани бланките в тази клиника и при други пациенти с подобни истории на грубо обезобразяване. Нещо повече, според думите на хирурзите пострадала има поставен имплант в кухините при извършената ревизия, който обаче магически се оказва липсващ.

Некрозата, страданията и нервите са само част от историята на Светла, чийто нос е възстановен не у нас, а при поредна операция в Турция. Тъкмо там откриват, че имплант няма, въпреки че тя чинно си го е платила в София. Заради безразборното рязане на хрущял от носа й, медиците в южната ни съседка са принудени да вземат част от реброто й, за да оформят на практика нов орган.

Дамата се кани да съди „А.“ за причинените й болки, както и заради драстично влошено качество на живота в продължение на 2 години. За всичко това тя е заплатила коретно 7000 лева, срещу които не разполага с нито един документ. Дори касов бон или както казва, поне „хвърчаща“ бележка.

Справка на медията ни показва, че д-р С. е назначен на работа в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ миналата година като специалист в Клиниката по изгаряния и пластична хирургия. Според официалната му биография именно там не става ясно къде е придобил специалност по пластична хирургия, а само е посочено, че е завършил медицина в столицата през 2017 г. и се е обучавал в различни части на света, както и че разполага с бакалавърска диплома по… маркетинг от частен колеж в Лондон.

По думите на Петрова той не е сертифициран да оперира, а още по-малко да прави ревизии на ринопластики. Няма яснота и как изобщо е бил допуснат от д-р Б. до операционната зала в медицинския център. А епикриза как точно е направен разрезът няма, за да се установят евентуалните лекарски грешки.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.