Ник Щайн: В Германия е живот на кредити, а в страната ви все още не е така, въпреки че и тук започва да се налага тази практика

Силно се надява българите да не изгубят човечността си

https://goreshto.net/balgariya/nik-shtayn-v-germaniya-e-zhivot-na-krediti-a-v-stranata-vi-vse-oshte-ne-e-taka-vapreki-che-i-tuk-zapochva-da-se-nalaga-tazi-praktika/121404 Goreshto.net
Ник Щайн: В Германия е живот на кредити, а в страната ви все още не е така, въпреки че и тук започва да се налага тази практика

Силно се надява българите да не изгубят човечността си

Ник Щайн, скандалният телевизионен водещ от близкото минало, отново застава зад микрофона и под светлините на прожекторите в ефира на телевизия „България 24”, където се е нагърбил с тежката задача да прави разследваща журналистика в икономическата сфера. Предаването се казва „Четвъртата власт” и ще се излъчва веднъж седмично. Пилотното „парче” е в края на ноември.

 

Ник Щайн е планувал да кани много гости, като разговорите ще бъдат преведени със субтитри на немски език; да прави съпоставка на цените на стоките от първа необходимост в Германия и у нас, както и да коментира качеството на продуктите в двете държави.

Под критичния му мироглед щяло да попада и поведението  на политиците у нас и по света.

 

В първото предаване под прицел попада премиерът Николай Денков, който според германеца имал двоен аршин към хората. Когато изнасял реч в Европейския парламент, спазвал стриктно протокола, не изпускал неволни реплики. Когато трябвало да се изказва пред българските парламентаристи и българския народ, минавал на „бе“.

 

Ник Щайн критикува и Ангела Меркел, която тичала да се целува и прегръща с престъпник като Владимир Путин. Искал публично да я попита как се чувства след тази целувка!

 

Ник признава, че освен заради любовта си към журналистиката, се е върнал в България и заради съпругата си, която е българка. Той вярва в максимата, че откъдето е жената, от там е и родата.

 

Двамата се запознали чрез приятел. Симона била почитателка на Ник Щайн. Гледала го на малкия екран и се влюбила в него. После започнала да търси контакт и намерила посредник, който ги свързал. Излезли на кафе, разприказвали се и не след дълго се влюбили.

 

Ник Щайн харесал в нея най-вече това, че Симона е жена, която  се грижи за него и за бъдещето им. Тя била твърдо против  журналистическите му разследвания, но той решил, че това е единственото нещо, за което няма да отстъпи поне не на този етап от живота си.

Женени са два пъти – един в България и втори в Германия.

 

„Симона Щайн е на 37 години. Родена е на 24 октомври под знака на Скорпион, занимава се с моден дизайн, стои далеч от политиката. Любимият й певец е Сто кила. От почти 11 години живеем на остров Крит, имам собствен бизнес и радиостанция „Никита”, която е изключително популярна в Гърция. Пускаме основно музика. В 12 на обяд има новинарска емисия на английски и немски. Избрахме да живеем на острова, защото и двамата не харесваме Германия. Българите казват, че германците са студени хора и са абсолютно прави. Потвърждавам го, имайки предвид моите наблюдения и в Гърция.

 

Да, българите живеят с много по-малко пари от немците, но вечер си сядат със съседите под асмата, пият си ракията, хапват си салатата и си говорят. В Германия няма такова нещо. Работи се цяла седмица, понякога на 10-часов работен ден. Прибират се после по домовете си, спят и на следващия ден пак на работа. Ужасна монотонност и еснафщина.

 

И още един пример, пак във ваша полза. В България може да направиш нарушение, да те спре полицията, да обясниш, че си сбъркал, и да те пусне без глоба. В Германия е абсурд да се води разговор, директно те глобяват. Полицията там работи стриктно по закона и не се интересува нарушителят какви емоции има, защо е бил разсеян и не е пуснал фаровете например.

Човещина няма! Немският режим е отвратителен, напълно монотонен.

 

В градовете можеш да влизаш с хубава кола, която отговаря на 5 условия за екодвижение. Да, но младите хора не могат да си я позволят. И какво става – теглят кредит. Банките щедро финансират, но в крайна сметка момчето на 18 или 20 години става изцяло зависимо от банката и изплаща кредита поне 15 години. Младостта му минава в погасяване на лихви. Живот на кредити, а в страната ви все още не е така, въпреки че и тук започва да се налага тази практика, разказва Щайн.

 

Немецът пояснява, че няма идея колко време ще стои в страната, нито как ще се развие кариерата му. Бизнесът му на остров Крит бил движен от негови хора и управител, комуто имал пълно доверие.

 

Като най-голяма своя грешка в живота той определя първия си брак, който пак бил с нашенка. Бил млад и зелен, едва на 18 години, неподготвен за живота, нито за любовта, още по-малко за семейство. Бракосъчетанието било прибързано и необмислено. Оттогава минали повече от 30 години и той на- пълно забравил за първата си невеста. Не желае да я среща никога повече.

 

Ник пристигнал в България като кадър на „Дойче веле” по програма за обмяна на опит. Харесало му в София и започнал работа в някогашната телевизия „Ден” при Бойко Станкушев. Било след 2000г. На Щайн му била дадена възможност да прави предаването от „От телефон до микрофон” с жива телефонна връзка със зрителите.

Настанали славни времена. За първи път в български ефир звънели зрители. Хората още се страхували да говорят, да казват истинските си имена и градовете, откъдето звънят.

 

„Предаването стана страшно популярно, по 650 000 зрители събираше, въпреки че се излъчваше по кабеларка. Започна да не се харесва на политиците и служители на ДС и започнаха да се интересуват от Ник Щайн. И правилно, тази служба съществува, за да пази държавата. Искаха да разберат какво целя с тези предавания, какво искам в крайна сметка, да им кажа истината… Затова бях свален от ефир и закриха цялата телевизия.

 

Истината е, че обичам България. Нищо че израснах в Западна Германия. Детството ми мина близо до Бон. След това семейството ми заживя на 30 километра от Хамбург. Ходехме на палатки, ловяхме риба с другите деца. Майките ни правеха тесто, което ние печахме на жар, заравяхме и картофи в жарта.

 

Имах хубаво детство под ръководството на канцлера Хелмут Кол. Срещу 50 марки можеше да напълниш една пазарска кошница с хранителни продукти догоре. После дойде еврото и развали немската нация, икономиката също. Еврото съсипа Германия, сигурен съм, че ще съсипе и България.

 

Последните няколко години не съм стъпвал в София, но сега съм шокиран от видяното. Младите хора са почнали да се друсат и дрогират публично като в Германия и други европейски страни. Наркотици има из цяла София, а не беше така допреди 10-ина години, поне не и толкова масово. Болно ми стана. Аз милея за страната ви. 12 години съм бил в българския ефир, дължа много на зрителите.

 

Винаги ще помня една баба, която ме спаси, още преди да стана журналист и да ме дават в ефир. Закъсах с колата на пътя. Мръкваше, валеше, огромни светкавици, колата строшена, мобилен телефон нямаше. С мъжа й ме приютиха и нахраниха с яйца и зеленчуци от градината. На сутринта ми подариха и бутилка вино, докато чаках да оправят колата. Това са българските корени – човечността. Искрено ми се иска българският народ да не се провали като германския, да не стане студен и отчужден. Но еврото, еврото проваля всичко. Ние добре си живеехме с марката на Кол”, обяснява Ник Щайн, като уточнява, че е просто човек, а не комунист или либерал.

 

И като човек изпитвал различни чувства, дори на носталгия по времето на Живков, което познавал от черно-белите филми и цветните ленти преди 1989 г. Там забелязвал нови блокове и градинки с деца – нещо, което в България вече нямало. Площадките били застроени, а хлапетата – събрани около пясъчници и катерушки.

 

Ник допълва, че винаги е обичал България със сърцето си. От зор да бъде в родината ни научил българския език само за три месеца и половина. Днес от сърце се забавлявал на първите си тв предавания, в които си личало, че още не владее езика ни, но има желание да говори. Особено трудно му било да се научи да казва „ъ”, „щ” и „й“. На четене задобрял в Народната библиотека, където редовно си избирал исторически книги.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.