Нов грандиозен скандал разтърси редиците на МВР

Ст. комисар Георги Кандев трупа фишове за превишена скорост и пръска 28 000 лв. за ремонт на джипа

https://goreshto.net/balgariya/nov-grandiozen-skandal-raztarsi-redicite-na-mvr/54639 Goreshto.net
Нов грандиозен скандал разтърси редиците на МВР

Ст. комисар Георги Кандев трупа фишове за превишена скорост и пръска 28 000 лв. за ремонт на джипа

След като тези дни МВР се похвали, че е арестувало прочутия автокрадец Дначо Релето от бандата на „Наглите“, би било добре да надникне и в собствените си редици и по-специално в дирекцията в Благоевград, чийто шеф ст. комисар Георги Кандев кара джип, който не е негов

 

Собственик на въпросното возило е Димитър Чонгов от с. Нови Ляски, община Хаджидимово. Има и решение на съда, според което джипът трябва да бъде върнат незабавно на Чонгов, но Кандев естествено не се съобразява с това.

 

Запознати с фактурите, както и останалите документи твърдят, че на джипа е направен ремонт за 28 бона, при това (ЗАБЕЛЕЖЕТЕ!) след шашма с документите за регистрация, хилядарките са платени от дирекцията, тоест от парите на данъкоплатеца, който напоследък все по-често бива правен на маймуна.

 

Джипът Тойота ланд круизер с регистрационен номер Е9697ВР е закупен от Чонгов през 2008 г. Сделката е направена по всички правила – при нотариус, с регистрация в КАТ и декларация в данъчното. Година по-късно обаче служител на полицейското управление го прибира от собственика му, тъй като се оказало, че номерът на рамата на джипа бил заличен и на негово място била залепена планка с друг номер.

 

И тъй като, както е отбелязано в документите от предварителната проверка, „возилото е предмет на престъпление“, започва разследване кой, кога и къде е направил тази подмяна. Чонгов добросъвестно предава джипа с ключовете и разните му талони.

Минава време и въпреки извършените оперативно-издирвателни мероприятия, не се установява нищо, както твърдят от МВР: нито е установен оригиналният номер на рамата, нито пък евентуалният собственик. Поради тази причина разследването е прекратено през 2011 г.

 

При все, че Чонгов си иска возилото, незнайно защо прокуратурата решава то да остане на отговорно пазене в МВР. Изтича обаче и срокът за давност – никой не търси колата през изтеклите 5 години. Чонгов също не спира с опитите да си я върне обратно. Както отбелязват в съда, той разполага с договор за покупко-продажба на джипа, който е отминат без коментар от благоевградската прокуратура.

 

Според съда този договор е в „пряка връзка с въпроса за собствеността“ на джипа. В крайна сметка, преценявайки всички обстоятелства, магистратите от Районния съд в Гоце Делчев решават окончателно на 31 октомври 2022 г., че возилото трябва да бъде върнато на Димитър Чонгов. Решението е окончателно и не може да бъде обжалвано.

Макар, че е изпратено на МВР-Благоевград, развръзката по случая все още е много далеч.

 

Най-любопитната и скандална част от тази история е, че през ноември 2022 г., след като минава още един месец в напразно чакане на возилото, в писане на жалби и заявления, Димитър Чонгов се среща лично с Георги Кандев, който оглавява благоевградското МВР от юни 2021 г. Собственикът на автомобила отбелязва: „За мое най-голямо изумление, последва отказ от страна на директора да изпълни решението на съда в Гоце Делчев“. Негови близки отбелязват, че е направил общо 3 срещи с благоевградското „топченге“, които приключвали по един и същ начин.

 

Чонгов е в очакване министърът на вътрешните работи да разплете възела. Изпратил е пълно описание на случая и до омбудсмана. В сигнала до тях Чонгов поставя и няколко интересни въпроса като например защо джипът му е използван като служебен автомобил от МВР-Благоевград от 2015 г. до момента, при това без да са платени Гражданска отговорност и винетка. 

 

На всичкото отгоре е очевидно, че джипът пътува насам-натам, тъй като Чонгов получава на домашния си адрес повече от 15 фиша и глоби за въпросното возило, които той трябва да плати, тъй като за негово нещастие все още се води негов собственик. Впечатляващ е фактът, че нарушенията са заснети основно от камера край кюстендилското село Багренци и са направени основно през декември 2021 г., тоест, след като автомобилът вече се ползва от Кандев.

 

От фишовете, Чонгов разбира, че трябва да плати 250 лв., тъй като на 3.12.2021 г., както и на други дати по-късно, край Багренци, джипът му вместо да е на отговорно пазене в полицейския гараж, пътува без сключена задължителна Гражданска отговорност. 

Освен това са му наложени неколкократно глоби за превишена скорост – 100, 200, 400 и 800 лв. край въпросното Багренци и веднъж на път Е-79 край Благоевград.

 

След редица разправии и обяснения от страна на Чонгов, че не е виждал джипа си от 2009 г., тези глоби биват отменени служебно.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.