Олигархът от ВИС-2 Людмил Стойков започва бизнес с ток, чака по 50 милиона на година

Людмил Стойков е редовен клиент на правосъдната система

https://goreshto.net/balgariya/oligarhat-ot-vis-2-lyudmil-stoykov-zapochva-biznes-s-tok-chaka-po-50-miliona-na-godina-4/141954 Goreshto.net
Олигархът от ВИС-2 Людмил Стойков започва бизнес с ток, чака по 50 милиона на година

Людмил Стойков е редовен клиент на правосъдната система

Олигархът с интереси в индустрията и туризма Людмил Стойков влиза ударно в енергетиката с подкрепата на приближени до Ахмед Доган и президента Румен Радев, установи проверка на „Филтър”. Позабравеният схемаджия от Перник е бивш представител на ВИС-2 и беше подсъдим за източване на евромилиони по програма САПАРД с последвало „пране”.

Оттогава Людмил Стойков избягва публичността, но задкулисно превзема нови територии с политически чадър. В енергетиката се стига дори до сблъсък с утвърдени играчи в бранша най-вече заради интереси в АЕЦ „Козлодуй”.

В началото на юни тази година пряко свързаното с него „Леяро Ковашки Машиностроителен Комплекс” ЕООД подава заявление до КЕВР за издаване на лиценз за търговия с ток. Решението на комисията естествено е положително. Вътрешни хора в КЕВР са категорични пред, че това се е случило с посредничеството на Рамадан Аталай, който от години влиза в сградата като у дома си.

Дългогодишният депутат беше шеф на енергийната комисия в парламента, а синът му, както и други отрочета на народни представители от ДПС, в последните години влязоха ударно в гарантирания бизнес с огромни печалби с производство и търговия с ток.

Неслучайно Аталай се меси силово, когато има промени в комисията и особено в дирекцията, която отговаря за тока.

Според издадения от КЕВР лиценз фирмата на Людмил Стойков започва да търгува с ток още през тази година. Прогнозата за приходите за 2024 г. е 3,5 милиона лева, през 2025 г. – 34 милиона лева, а през 2028 стига до 55,6 милиона лева, показва решението на комисията.

„Леяро Ковашки Машиностроителен комплекс“ е завод в Радомир, който Стойков кули от друг мастит индустриалец – Пламен Бонев, през 2015 г. Пламен Бонев е баща на крипто схемаджията Давид Бонев, за когото бе направена серия разкрития.

Сделката беше за 50 милиона лева. Комплексът произвежда стоманени и чугунени отливки, лее стомана, сглобява боеприпаси и машини със специално предназначение. Компанията на Стойков вече е в готовност и да произвежда и продава ток на държавата, от което ще печели милиони.

Всъщност Людмил Стойков е в бизнеса с енергетиката от няколко години. От 2020 година е сочен за сивия кардинал в АЕЦ „Козлодуй“ и най-вече с обществените поръчки, с които изтичат стотици милиони от мастодонта на българската икономика.

За това предупреди лично бившият министър на енергетиката и експерт в тази област Румен Овчаров – както пред партийните форуми на БСП, така и пред медиите.

Тогава върху ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ се оказва натиск да сключи договор за доставка на гориво с „Уестингхаус“. Премиер е Кирил Петков. Шефовете на централата отказват и цитират законите в България.

Следва уволнение на директора на АЕЦ „Козлодуй“ Наско Михов. След това правителството на Петков пада и идва служебен кабинет на Румен Радев. Шефовете на АЕЦ „Козлодуй“ са уволнени. Според Румен Овчаров това става заради донос на Еленко Божков, който е в екипа на президента.

За шефове на АЕЦ „Козлодуй“ тогава са назначени двама души. Овчаров ги посочва като хора на Людмил Стойков. Това са Георги Кирков и Андрей Красночаров. И двамата са с дела в прокуратурата за злоупотреби.

„Оттук нататък отговорността е на президента Румен Радев. Хората на Людмил Стойков в АЕЦ „Козлодуй“ са негова заслуга и негова отговорност. Даже Бойко Борисов, който преди 4 години даде АЕЦ „Козлодуй“ на Людмил Стойков, се усети, че той вече не само управлява финансовите потоци на централата, а започва да се бърка и в технологичните процеси, Даже Борисов го разбра и го освободи“, казва Овчаров преди 2 години.

Людмил Стойков влиза в АЕЦ „Козлодуй“ още през 2017 година покрай изграждането на хранилище за ниско и средноактивни отпадъци в Козлодуй за 72 милиона лева.

Още тогава се знае, че Стойков стои зад проекта, въпреки че официално е на консорциум от фирми. По това време свързани с Людмил Стойков са основни доставчици на оборудване за АЕЦ „Козлодуй“.

Името му е спрягано и с развитието на централата с пети и шести блок след извеждането от експлоатацията на останалите като част от сделката за влизането на България Европейския съюз.

Източник: narod.bg, crimesbg.com

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.