„Пладнешки грабеж“: Върху западнало летище цъфва най-големият фотоволтаик в България

Проектът носи името "Свети Георги"

https://goreshto.net/balgariya/pladneshki-grabezh-varhu-zapadnalo-letishte-cafva-nay-golemiyat-fotovoltaik-v-balgariya/113878 Goreshto.net
„Пладнешки грабеж“: Върху западнало летище цъфва най-големият фотоволтаик в България

Проектът носи името "Свети Георги"

Компанията Rezolv Energy, регистрирана в Лондон, планира да построи огромен соларен парк с обща мощност 229 MW на старото летище край село Поручик Ламбриново, на 12 км от Силистра, България. Rezolv Energy е придобила проекта от българския агробизнесмен Явор Георгиев, който преди време имаше намерение да инвестира в такъв проект, но се сблъска с опозиция от тогавашния министър на транспорта Николай Събев.

Rezolv Energy е създадена от международната капиталова група Actis, специализирана в производството на чиста енергия, а фокусът й е върху Централна и Югоизточна Европа. Те вече разполагат със значителни проекти с мощност над 2 GW чиста енергия, включително Dama Solar в Румъния с мощност 1.04 MW, която, след като бъде пусната, ще е най-голямата слънчева централа в цяла Европа.

Новият соларен парк на Rezolv Energy в България ще се нарича "Свети Георги" и ще заема терен от 1 650 декара в землището на село Полковник Ламбриново, където се намира и затвореното летище "Силистра". Строителните работи са планирани да започнат през текущата година, като ще бъдат инсталирани около 400 000 слънчеви панела с мощност 229 MW и средногодишно производство на електроенергия от 313 GWh.

Проектът "Свети Георги" не е нов - преди повече от 10 години американската AES също планираше да инсталира фотоволтаична централа със същото име с обща мощност 80 MW в същия район, но се отдръпна от инвестицията.

Източник: narod.bg

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.