Проваленото дело срещу мъчителя на Дебора – прокурорски гаф или съдийско отмъщение

След като върнаха делото, извергът Георги може да излезе на свобода и да офейка

https://goreshto.net/balgariya/provalenoto-delo-sreshtu-machitelya-na-debora-prokurorski-gaf-ili-sadiysko-otmashtenie-4/127744 Goreshto.net
Проваленото дело срещу мъчителя на Дебора – прокурорски гаф или съдийско отмъщение

След като върнаха делото, извергът Георги може да излезе на свобода и да офейка

Поредното дело с висок обществен интерес е напът да катастрофира заради аматьорските действия на представителите на държавното обвинение от Стара Загора – това срещу татуирания изверг Георги Георгиев, който обезобрази с макетно ножче 18-годишната Дебора Михайлова.

 

Навръх 14 февруари Пловдивският районен съд прекрати делото за насилието над младото момиче и го върна на прокуратурата в Стара Загора заради серия от процесуални нарушения. Това означава, че държавното обвинение ще трябва отново да напише обвинителен акт и да го внесе в съда – процедура, която изисква време между 3 и 6 месеца.

 

Гафът на прокуратурата – умишлен или поради тежка некомпетентност, даде възможност на охранителя Георги Георгиев да поиска чрез адвоката си да бъде пуснат от ареста. 26-годишният касапин леки в тъмницата от началото на август 2023 г. скоро изтича 8-месечният срок, в който може лишен от свобода а бъде държан в килия, без да му е повдигнато обвинение. Прокурорите, провалили се в писането и внасянето на обвинителния акт срещу Георгиев, са двама – Десислава Калайджиева и Ивелина Косева.

Засега не в известно дали двете дами в тоги ще бъдат наказани заради немарливата си работа.

 

Валентин Димитров, един от двамата адвокати на Георги, вече поиска от съда да пусне на свобода клиента му и делото срещу него да бъде прекратено. Ако бъде спазена буквата на. закона, то мъчителят на Дебора ще излезе на свобода още през пролетта и съществува реална опасност да се укрие чрез бягство в чужбина от родното правосъдие.

 

До скандалната ситуация в съдебна зала се стигна след продължило над часа разпоредително заседание при закрити врата в Пловдивския районен съд. Въпреки че нито Дебора Михайлова, нито подсъдимият касапин Георги поискаха от съда делото да бъде засекретено, магистратите от Пловдив прецениха, че то ще се гледа „на тъмно" заради разкриването на срамни обстоятелства от интимния живот на пострадалата и подсъдимия. Така обаче беше избегнат гражданският и журналистически поглед и „мониторинг“ върху процеса с висока обществена значимост.

 

Сред мотивите на съдиите да прекратят делото срещу Георги Георгиев са противоречия по обвинението за причиняване на телесна повреда. Според съда прокуратурата не е описала подробно как точно е било извършено престъплението и какъв е механизмът на причиняване на уврежданията на Дебора Михайлова.

 

"Цяла България знае, че Дебора е остригана и накълцана с макетно ножче, след като приятелят й Георги е влязъл маскиран в дома й, но въпреки това за прокурорите от Стара Загора се е сторило маловажно да разследват и опишат обстоятелствено престъплението и да намерят точния член от Наказателния кодекс, по който да го обвинят.

 

Още преди месеци беше ясно, че порезните рани и остригването на коса не минават в графата „средна телесна повреда, но въпреки предупрежденията на юристи, от прокуратурата в Стара Загора сякаш умишлено упорстваха“, гневни са от некомпетентността или умишлени действия на прокурорките Десислава Калайджиева и Ивелина Косева наблюдатели на прогнилата съдебна система.

 

Някои от тях пък лансираха друга версия за шумния провал на делото „Дебора“ – че и съдиите в Пловдив саботират делото тъй като от връщането му обратно на прокуратурата отмъщават на колегите си от Районния съд в Стара Загора.

Само преди месец абсолютно всички 20 магистрати от града на липите, предвождани от председателя на съда в Стара Загора Блага Бозова, си направиха отвод и не поискаха да правораздават по депото срещу касапина Георги. Заради безпрецедентния саботаж на старозагорските съдии Върховният касационен съд изпрати делото в Пловдив.

 

„Съдии воюват помежду си и се цакат със съдебни дела, все едно играят белот, докато обществото напразно очаква реална съдебна реформа и честно  правораздаване в съдебната зала“, констатират възмутени юристи обидната съдебна сага „Дебора“.

 

И за да бъде пълна съдебната сага с обезобразената Дебора, магистратите от Пловдивския районен съд отхвърлиха и гражданския иск за 200 000 лева, които 18-годишното момиче предяви към душманина си Георги. Дебора все пак ще има възможност да заведе гражданско дело срещу 26-годишния касапин, но няма да се ползва от подкрепата на държавното обвинение. Преди финансовите претенции на Дебора към Георги да бъдат отхвърлени, един от адвокатите на татуирания изверг ехидно коментира, че младото момиче вече е осребрило страданията си. „В сметката й с дарения са събрани почти 200 000 лева, за колкото тя претендира...“, изцепи се Валентин Димитров.

 

Неговият клиент - 26-годишният Георги Георгиев, е с три повдигнати обвинения. Първото е, че на 26 юни 2023 г. с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин чрез нанасяне на удар с юмрук в главата и 18 порезни рани с макетно ножче, е причинил на 18-годишното момиче двустепенна средна телесна повреда и я е обезобразил. За това престъпление се предвиждат от 2 до 10 години затвор. Второто обвинение е, че на 26 юни е принудил пострадалата да претърпи нещо против волята си, като е остригал с електрическа машинка косата й, като употребил сила, удряйки я с юмрук в лицето. Наказанието за това е до 6 г. затвор. Третото обвинение срещу изверга е, че в периода от април до 25 юни м.г. се е заканил с убийство на Дебора 6 пъти. По това обвинение наказанието е до 6 г. затвор.

 

След като Районният съд в Пловдив върна делото обратно на прокуратурата в Стара Загора, държавното обвинение ще трябва да напише нов обвинителен акт. Не е известно дали съдбата на Дебора и нейния мъчител отново ще остане в ръцете на прокурорките Десислава Калайджиева и Ивелина Косева от Стара Загора.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.