Разследване взе главата на военния зам.-министър Иван Пейков

https://goreshto.net/balgariya/razsledvane-vze-glavata-na-voenniya-zam-ministar-ivan-peykov-4/141963 Goreshto.net
Разследване взе главата на военния зам.-министър Иван Пейков

Разследване взе главата на пробития зам. военен министър Иван Пейков! Новината съобщи служебният военен министър Атанас Запрянов.

Сигнали за корупция са причина зам.-министърът на отбраната Иван Пейков да бъде освободен от поста си, обясни пестеливо Запрянов.

Става дума за договаряне на обществени поръчки за милиони „на тъмно”, от които е отчитан процент, но това бе премълчано от министъра на отбраната.

Както единствени съобщихме, Пейков разследван от две места – Комисията за противодействие на корупцията (КПК) и от Военно-окръжната прокуратура в София.

Пейков бе освободен от премиера Димитър Главчев в понеделник. Мотиви не бяха посочени, но бе съобщено, че е по искане на Запрянов.

“Той (Пейков – б.р.) е добър специалист като експерт в областта на военното строителство. Предизборната ситуация, в която се намираме, и сигнали, които бяха тиражирани по негов адрес, не искаме по никакъв начин да засягат авторитета на едно служебно правителство, което въобще трябва да се справи за 2 месеца с изборите и най-спешните задачи.

Затова реших, че е най-добре зам.-министърът да бъде освободен”, каза Запрянов. Той обясни, че Пейков се е върнал в Министерството на културата като директор на дирекция, какъвто е бил, преди да отиде при военните.

Преди дни в сайтове излезе информация, че Пейков е участвал в схеми за договаряне на обществени поръчки с определен кръг фирми, пише 24 часа, но удобно премълча името на „сайтовете“, които преписаха дословно.

“Не казвам, че вярвам в това, което се тиражира по адрес на г-н Пейков. Той е един добросъвестен служител и моят апел е, когато се правят такива сигнали, да се внимава. Той ще си търси правата по съдебен ред. Ние сме сезирали и Инспектората на Министерския съвет, и комисията, и военната прокуратура.

Това е задължение на министъра – когато дойде такъв сигнал, той да го предостави на контролните органи. Но проверките отнемат време и виждате, че се засяга авторитетът на човека. В много случаи е съвсем неоснователно, но е по-добре да разсеем всякакви съмнения”, допълни министърът.

В пакетите, които България е изпратила като военна помощ на Украйна, е имало гаубици, потвърди Запрянов. През март тази година, когато страната ни изпрати старите полицейски БТР-и, журналисти забелязаха, че с тях на влаковете се товари и такава техника. Тогава министър на отбраната бе Тодор Тагарев. Даването обаче не бе официално обявено. Наскоро пък се появиха кадри на самоходни “Гвоздика” в Украйна, за които се твърди, че са наши. Министърът обаче обясни, че не може да потвърди това по снимките, защото такава техника са пратили и други.

Всички пакети, които изпратихме, подлежат на компенсация. Очакваме много сериозни суми. Те ще бъдат реинвестирани в модернизация на сухопътните войски и на другите видове въоръжени сили, увери Запрянов. В момента се работи по закупуването на 155 мм артилерийски системи.

Източник: narod.bg, crimesbg.com

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.