Румен Бояджиев-син твърдо против затварянето на театрите и кината! (виж как изригна)

https://goreshto.net/balgariya/rumen-boyadzhiev-sin-tvardo-protiv-zatvaryaneto-na-teatrite-i-kinata-vizh-kak-izrigna/51154 Goreshto.net
Румен Бояджиев-син твърдо против затварянето на театрите и кината! (виж как изригна)

Румен Бояджиев - син е категорично против решението на куртурния министър!

Твърдо против решението на културния министър да се преустановят всякакви културни мероприятия заради коронавируса, е Румен Бояджиев - син. Наследникът на вокала на ФСБ изригна разгневен:

"Днес вече по две телевизии министърът на културата обяви, че артистите са духовни водачи и точно сега трябвало да помогнат, а не да негодуват, това е по повод обявената забрана на културни мероприятия, които са на разпореждане на министерство на културата. Чакам кои ще са първите духовни водачи тук - само гледайте колко ще е живописно.

Но г-н Банов защо пропуска, че артистите (актьори, музиканти и прочие) по цял ден репетират в културните си институти, в затворени пространства, понякога по 100 човека заедно, и те, репетициите им, които са част от трудовия им процес, не са отменени? Защото ако се отменят и те, то тогава възникват много въпроси по отношение на трудовите им договори и възнагражденията. Както сами разбираме тези мерки се отнасят само до т.нар. държавни служители в културни институти. Тези държавни служители са задължени всеки ден да прекарват между 6 до 8 часа в репетиции в затворени пространства и ако г.н Банов беше трепетен към здравето им, както се обяви по две телевизии, щеше да ги отмени и тях, нали? А защо не го прави, на коронавируса ли ги хвърля артистите, питайте го колеги журналисти , виждам, че внимателно ме четете, за което благодаря.

Срокът на карантината е интересен - по БТВ г-н Банов обяви, че е до няколко дена, по БНТ не отрече, че е и през април. Кое предпоставя тези различия - от дни, до над месец? Вероятно прибързаността на решенията, но най-вече неяснотата в осъществяването им и последствията от тях, от необмислените мерки.

Как икономически ще се отрази карантината отново някак се разми в отговорите на министъра - културните институти започнаха да връщат средства от закупени билети, само си представете какво ще се случи, ако това продължи месец - пълен фалит. Това могат да го разберат единствено работещите в държавните културни институти и запознатите със системата на делегирания бюджет, останалите не коментирайте, защото просто не разбирате. Продължава да е напълно неясно как министерството е решило да съхрани културната система от тотален и фатален фалит. Знаем, че има нова методика, която е такава, че запознатите знаят, че средствата за сценични изкуства ще са наполовина. С едномесечните празни каси, това означава едно - тотален срив на системата. Искам да ме оборите, ако не е така, моля. Остана без отговор и питането защо не се затварят и частните културни мероприятия, концерти, кина и прочие, с който акт ние наистина да повярваме, че се взимат ефективни мерки, а не половинчати? А Студентски град и чалготеките там - мерки ще се взимат ли, или студентите да му мислят? Защото така излиза, че държавният служител в областта на културата се оказва единствено опасен за страната, останалите - не. И изобщо културата се оказа най-опасна, чалгата, моловете, кръчмите, клубовете, детските градини - не. Е как така?

Не стана ясно какво ще се случи с културните фестивали този месец - ще се отлагат ли, някой друг път ли ще се проведат, изобщо ще се провеждат ли? А гостите от чужбина - ще ги "карантинираме" ли - как интересно се получава.

Ние разбираме, че се взимат превантивни мерки, но те трябва да са пределно прозрачни, най-вече ясни по отношение на компенсациите за загубите - делегираният бюджет е пределно ясен - парите от билети се субсидират, което е единственият доход на културния институт - билети като няма, няма пари. Заеми ли ще взима Министерство на културата? Защо г-н Банов преди да предложи в МС затварянето на културните институти, не поиска от Министерство на финансите да обезпечи това мероприятие? После ще се оправдава отново единствено с лошото министерство на финансите, както ни подмотват от десет години. Да се върнем към духовните водачи, които няма да играят пред публика, но по цял ден ще репетират - явно се иска от тях още по-голяма саможертва, при това жертва, която ще струва и здравето им, и финансите им. У нас т.нар. духовни водачи винаги се приемат като герои в трагедия - или умираш, или не си герой и духовен водач. Защо така, г-н Банов, пожертвахте колегите си? А по Култура.бг ни рекламират културни събития, готино, Малък градски ще празнува 30 годишнината си, изобщо тече културен живот и очевидно само касичките няма да се пълнят. Пригответе се за поредната огромна криза в сценичните изкуства - коронавирусът ще е оправдание за всичко. П.С. Взимането на превантивни мерки не е за подценяване, но нека се отнася до всички скупчвания на хора, иначе така излиза, че ни карате да си мием дясната ръка, а за лявата не препоръчвате, м?", публикува Румен Бояджиев - син. 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.