РУМНО е било филиал на съветското военно разузнаване

Историята му е скандална

https://goreshto.net/balgariya/rumno-e-bilo-filial-na-savetskoto-voenno-razuznavane/110919 Goreshto.net
РУМНО е било филиал на съветското военно разузнаване

Историята му е скандална

В столичния квартал Бъкстон на малката и тиха уличка „Ген. Стефан Тошев“ има голяма светлосива сграда, приличаща на научен институт.

 

Само че е обградена от яка желязна ограда, върху която има ролки от бодлива тел и е опасана с камери. Няма табела, която да указва какво е зданието. Влиза се през малка метална врата, до която има портал за автомобили. Точно на входа е разположена арка, а под нея – и втори пропуск от въртящи се врати от бели метални тръби.

 

На жаргон назовават сградата Двойката, тъй като до нея се стига с тролей №2. Тук е централата на една от най-секретните държавни агенции – Служба „Военно разузнаване“ (СВР), наследници на митичното Разузнавателно управление на Генералния щаб на Българската народна армия от времената на социализма, познато под абревиатурата РУМНО.

252-та секретни документа от архива му сочат, че историята му е скандална.

 

То е било филиал на съветското военно разузнаване. Нещо повече – участвало е в чистките срещу царските офицери веднага след Девети септември и е дало в ръцете на съветските окупатори над 300 млади българи от Украйна, успели да намерят подслон у нас през войната, които по заповед на Сталин са изпратени на заточение в Сибир и Таджикистан. Много от тях умират от болести и глад.

 

Първият му началник е ген. Петър Вранчев. На този пост ръководи мъченията при следствията срещу висши офицери. Отстранен е от длъжност през август 1948 г. при чистките сред разрива с Югославия. Разследван е от ДС за „недопустимо притъпена бдителност“ по процеса срещу Трайчо Костов през 1949 г. Подложен на мъчения за известно време губи разсъдъка си. Освободен е през 1951 г., а три години по-късно до смъртта си е директор на „Военно издателство“.

 

През 1969 г. министър Добри Джуров създава специален радиоразузнавателен отряд 87, дислоциран в Банкя, Силистра и Ивайловград. РУМНО също така е имало подобни поделения в с. Каменар край Варна и на връх Папия в Странджа. След промените тези обекти бързо са преобразувани в подслушване на мобилни телефони. В бурните години на демокрацията се твърдеше, че службата е подслушвала съпруги и любовници за изневери по поръчка на новоизлюпени червени милионери.

 

Изключително притеснително е, че  БГ спецслужби и генералитетът на армията ни са бъкани с руски агенти и открити путинофили. Една от индикациите за това е, че в Украйна се случва точно обратното на секретната прогноза, която службите дават на правителството и парламента. Това обяви в поста си през юли миналата година депутатът от ДБ Ивайло Мирчев.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.