Шефът на СОС Георги Георгиев ли забърка попарата с картите за пътуване?

Амбициозният юрист лобирал за консорциума, печатащ билетчета, сега дава заден

https://goreshto.net/balgariya/shefat-na-sos-georgi-georgiev-li-zabarka-poparata-s-kartite-za-patuvane-4/47207 Goreshto.net
Шефът на СОС Георги Георгиев ли забърка попарата с картите за пътуване?

Амбициозният юрист лобирал за консорциума, печатащ билетчета, сега дава заден

Изключително суетният, амбициозен и сънуващ кметския стол в София Георги Георгиев имал пръст в хаоса с градския транспорт, отпадането на еднократните билети и задължителното чекиране в превозните средства, издадоха негови критици от партия ГЕРБ, както и представители на опозицията в общината. Вечно усмихнатият, мек и сговорчив председател на СОС всъщност действал доста подмолно в опит да стане фаворит на Бойко Борисов, който да го номинира за бъдещ градоначалник. Ето защо Георгиев подкрепил на 100% новата транспортна схема на София, правейки си тънката сметка, че зад наглед непознатите на широката публика дружества стоял екс футболистът Иво Тонев.


С присъщата си лековерност, Георгиев повярвал на слуховете, че Тонев е човек на Борисов е се надявал ритнитопковецът да му даде рамо “пред шефа”. След като на 1 януари гръмна скандалът с отпадналите месечни абонаментни карти за една линия, които се ползват от много работещи софиянци, и особено след разправията със задължителното чекиране при влизане в претъпкано превозно средство, Георгиев изпаднал в дива паника, че кметските му амбиции ще изтекат в канала. Като го предупредили, че е въпрос на време медиите да изкарат кой е ключовият лобист за транспортните безумия в полза на Иво Тонев, очилаткото поврътливо предал четата и запял в хора на недоволните.

Припомняме, че през 2017 г. се взема решение Центъра за градска мобилност в София да бъде единствен издател на пътнически превозни документи.
Системата е разработена от консорциум от фирми, отвеждащи към връзки с Иво Тонев, като заданието на обществената поръчка е писано отново от хора, работещи за консорциума. Опасенията са в липсата на отчетност и монопол след отпадането на “Метрополитен” като издател. За изпълнител на проекта през декември 2018 г. е избран консорциум “Си Ен Ес – София тикетинг систем”. Основната фирма в него е “Компютърнет сървисиз” (с дял 99.8%), а останалите са турската “Асис електроник аноним ширкети” (0.01%), “Тикси” (0.01%). Подизпълнител – доставчик на видеонаблюдението, е “Макстел”.
Договорът е общо за 75.2 млн. лв. без ДДС (90.2 млн. лв. с ДДС), които се плащат на месечни вноски (общо 120 вноски, които изтичат през 2028 г.) Отделно е предвидено и плащане от общо 12 млн. лв. за срока на договора като комисиона от продажбата на билети и карти през алтернативни канали. “Компютърнет сървисиз” (CNS) формално се държи от гръцкия гражданин Орфанидис Христос Димитриос (74%) и Ивайло Цаков (24%). Но има и връзка с бившия общински съветник от ГЕРБ и изпълнителен директор на “Левски” Иво Тонев.

Според проект на наредба на Столичния общински съвет, от 1 януари 2023 г., единствено Центърът за градска мобилност, в консорциум с дружеството, където скрит играч е Иво Тонев, ще може да издава билети и карти, което означава стотици милиони левове годишно приходи в джоба на Тонев и ортаците му. Според хора от кухнята на общината, лично Тонев е издействал и диктувал какъв да бъде текстът на наредбата, използвайки яките си връзки сред общинарите., начело с Георги Георгиев.

Тонев има обща фирма с друг общински съветник от ГЕРБ, помагащ за промените в наредбата за тарифната политика – Прошко Прошков. Преди повече от десет години Иво Тонев е бил и капитан на футболния отбор на общинския съвет, в който “най-изявени футболисти” са общинските съветници Николай Стойнев (ГЕРБ), Георги Свиленски, както и районният кмет на “Студентски” Димитър Дилчев. Сега Дилчев е изпълнителен директор на ЦГМ (от 2019 г., след като не успя да спечели втори мандат за районен кмет от ГЕРБ).

А дружеството, което управлява, ще плати 100 млн. лв. на консорциума на “Компютърнет сървисиз”, за системата за продажба на билети. Това, което не се вижда зад привидно добрите намерения на общинарите обаче, са интересите, които стоят зад цялата тази реформа и зад някои от фирмите в консорциума и връзките им с общината. А те са свързани с печеленето на контрол и, разбира се, милиони от продажбата на билетчета и карти, подсигурени за години напред.
Източник: crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.