Ще отиде ли в затвора Марешки за 4 години? Делото за рекет ще се разглежда в Бургас

Всичките 24 апелативни съдии от Варна си направиха самоотвод

https://goreshto.net/balgariya/shte-otide-li-v-zatvora-mareshki-za-4-godini-deloto-za-reket-shte-se-razglezhda-v-burgas/113807 Goreshto.net
Ще отиде ли в затвора Марешки за 4 години? Делото за рекет ще се разглежда в Бургас

Всичките 24 апелативни съдии от Варна си направиха самоотвод

ВКС реши да прехвърли делото срещу бизнесмена и лидер на покойната партия "Воля" Веселин Марешки от Варна в Бургас. Промяната се налага, защото всички 24 апелативни съдии във Варна са се отказали от участие в делото чрез самоотвод.

Четирима от тях се оттеглят, защото преди това са имали отношение към казуса, докато останалите 20 съдии обявяват, че не могат да се считат за непристрастни или безинтересни по отношение на изхода на делото, съгласно текста от Наказателно Процесуалния Кодекс. ВКС реши, че най-близкият апелативен съд е в Бургас и затова делото трябва да се разглежда там.

Процесът вече беше върнат на Апелативния съд във Варна в началото на юни, след като Върховният съд реши, че втората инстанция не е изпълнила задълженията си за обективно, всестранно и пълноценно разглеждане на всички факти в делото. Не бяха анализирани всички доказателства, а извършеният анализ беше частичен и не точен, като също така не бяха разгледани противоречията между различните доказателства, според обяснението на Върховния съд.

По-рано, през месец март, апелативният съд определи ефективна присъда от 4 години за Веселин Марешки, след като го призна за виновен, заедно с Красимира Колева, в рекет срещу Асен Миланов. Те заплашили Миланов, че ще му нанесат щети на имуществото, включително унищожаване на неговия бизнес и пречки в търговската му дейност, с цел да го принудят да плаща 10 хил. лв. месечно. Колева бе осъдена на 3 години и половина затвор.

Обвиненията за престъпленията са от 2014 г., но от тогава насам делото му се прехвърля между инстанциите.

На 10 март 2022 г. той бе осъден на 4 години затвор на втора инстанция, и оттогава имаше повече от година изчакване присъдата да стигне до трета инстанция. През юни ВКС върна делото на апелативно ниво. Сега става ясно, че процесът ще продължи в Бургас.

Източник: narod.bg, crimesbg.com

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.