Ще поверят ли ДАНС на кадър от ПП?

Именно Петров изготвя списъка с изгонените руски шпиони

https://goreshto.net/balgariya/shte-poveryat-li-dans-na-kadar-ot-pp/111327 Goreshto.net
Ще поверят ли ДАНС на кадър от ПП?

Именно Петров изготвя списъка с изгонените руски шпиони

Петър Петров е името на човека, което се върти за потенциален бъдещ шеф на ДАНС. Той е един от основните автори на списъка с онези 70 руски дипломати, които бяха изгонени от България от правителството на Кирил Петков. Кремълските шпиони, маскирани като служители в посолството на Руската федерация, вкл. и на най-незабележими позиции, бяха принудени да напуснат страната през юни м.г. Този решителен акт спечели много симпатизанти на ПП.

 

Разбира се не липсваха и недоволни сред радетелите за дружба и сътрудничество с рашките, разбира се бяха Румен Радев и Корнелия Нинова. Така или иначе това бе първият случай в София, при който толкоз много агенти на Москва трябваше да си стегнат куфарите. Няма съмнение, че в ДАНС тогава бяха събрали прецизно информацията за дейността им.

 

Самият Петър Петров, както обясняват запознати, е служител в руското направление на ДАНС. Работи в агенцията от времето, в което се казваше Национална служба за сигурност. Твърди се, че през последните години е имал отлична комуникация с посланика на САЩ у нас – Херо Мустафа, също люто мразена от рашистките агенти у нас. .

 

Кандидатът на харвардци да овладее българското ФБР е завършил специалност „Национална сигурност“ в Академия на МВР, „Право“ в Югозападен университет „Неофит Рилски“ –Благоевград и магистратура по „Бизнес администрация“ в УНСС.

 

В парламентарната му визитка пише, че има повече от 17 години опит като служител в службите за сигурност. В периода 2004 – 2008 г. е работил в Национална Служба „Сигурност“ – МВР, а след създаването на Държавна Агенция „Национална сигурност“ продължава кариерата си там.

 

От 2013 г. до началото на 2022г. е заемал редица ръководни длъжности в структурата на ДАНС. В периода януари – август 2022г. е бил съветник в кабинета на Кирил Петков и секретар на Съвета по сигурността към Министерски съвет. Народен представител в 48-то Народно събрание.

 

В доклада от 2021 г. ударението на дейността на Агенцията е сложено върху рисковете и заплахите от дейността на чужди специални служби, по-специално на руските. Признание, което направо буди умиление, понеже се говори открай време за въпросното руско проникване. В доклада ДАНС се хвали, че пресекли дейността на група българи „поставили се в услуга на Руската федерация, за да й служат като шпиони“.

Да припомним, че само седмица след нахлуването на Русия в Украйна от Агенцията се разтичаха и зрелищно арестуваха 5-ма военни, но вече пенсионери, начело на които според изявленията на прокуратурата е бившият шеф във Военно контраразузнаване Иван Илиев – Иван Резидента. Само няколко месеца по-късно Военният съд върна делото по тази иначе толкова гръмко обявена афера обратно на държавното обвинение, тъй като от обвинителния акт не ставало ясно с какви свои действия руските разведки са извършили шпионажа си. Не е известно до момента някой от групата да е осъден.

 

До момента, както потвърждават и експерти у нас няма заловен шпионин на висока позиция и това е много показателно. Затова пък се говори, че руските специални служби от години работят и се чувстват в България като у дома си.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.