Скандал! Васил Терзиев посегна и на МВР! Музей на ДС ли ще прави в сградата на “Лъвов мост”?

Кандидатът на ПП, ДБ и “Спаси София” планира да гони полицаите от работното им място и да отнеме сградата на столичната “Мария Луиза”

https://goreshto.net/balgariya/skandal-vasil-terziev-posegna-i-na-mvr-muzey-na-ds-li-shte-pravi-v-sgradata-na-lavov-most-4/118018 Goreshto.net
Скандал! Васил Терзиев посегна и на МВР! Музей на ДС ли ще прави в сградата на “Лъвов мост”?

Кандидатът на ПП, ДБ и “Спаси София” планира да гони полицаите от работното им място и да отнеме сградата на столичната “Мария Луиза”

“Разсипия, цинизъм, малоумие!” Това са само малка част от определенията, с които зрители и слушатели засипаха редакционната ни поща след изявлението на Васил Терзиев по “Дарик”, че ако стане кмет планира да изземе сградата на МВР на пл. “Лъвов мост” и да я направи музей, най-вероятно в прослава на Държавна сигурност, от където произхожда фамилията му, коментират потресени зрители.

 

По-рано днес, в ефира на “Дарик”, се проведе първият публичен дебат между кандидата на ПП, ДБ и “Спаси София”, и Антон Хекимян от ГЕРБ.

 

На въпрос от водещия коя ще е първата сграда, която да спасите ако станете кмет, Терзиев хладнокръвно изстреля, че ще изгони полицаите от “Лъвов мост” за да превърне емблематичната за хората под пагон сграда в музей. Музей на какво и защо, кандидатът на “добрите сили” не намери за нужно да уточни, а водещият разсеяно пропусна да зададе въпрос.

 

 

Най-вероятно Терзиев планира там да разположи къща-музей в памет на мракобесната Държавна сигурност, където е “работила” половината му рода, и така да възвеличи доносниците и екзекуторите от народния съд, унищожили стотици човешки съдби.

 

Потресени от цинизма на Терзиев, с редакцията ни се свързаха десетки софиянци за да споделят, че кандидатът на “добрите сили” не случайно е хвърлил око на емблематичното здание, тъй като историята на рода му е тясно свързана с мракобесното, агентурно наследство.

 

 

Любопитен факт е, че след 9-ти септември 1944 г., сградата е била нещо като разпределителна гара на арестувани, описвани и изпращани да бъдат разстрелвани, както и избивани от народния съд, а също и за изпращане в лагерите.

Поради тази нейна функция сградата е представена като “център за извършване на терор и издевателства”.

 

В по-ранната си история настоящата дирекция на МВР е построена от комунистите да бъде “Народен дом”.

 

 

Открит е на 17 ноември 1913 година на площад „Лъвов мост“ със средства, набрани от продажбата на специални марки, от Българската работническа социалдемократическа партия (тесни социалисти). В периода 1913 – 1923 година в нея са се помещавали ЦК на БРСДП (т.с.), от 1919 година – на БРП (к.), канцелариите на Общ работнически синдикален съюз, редакциите на „Работнически вестник“ и на списание „Ново време“, партийната печатница и книжарница.

 

На площада пред него са се организирали внушителни митинги и демонстрации на софийския пролетариат.

 

На 24 май 1921 година Народният дом е опожарен от фашистки групи, което налага строеж на нова сграда, като се набират нови средства и се организират трудови дни. Ръководители на строежа стават архитект М. Вайнщайн и инженер Манол Сакеларов.

 

Издигната е пет етажна сграда – една от най-монументните по това време в столицата.

 

Новият Народен дом е открит тържествено на 27 май 1923 година от кооперация „Освобождение“. На 9 юни с.г. е осуетено свикването на V конгрес на БКП от военнофашисткия преврат.

 

В Народния дом се провежда историческото заседания на ЦК на БКП от 5 – 7 август 1923, на което се взема решение за подготовка на работническо-селската власт. През 1924 година сградата е конфискувана по ЗЗД и е превърната в Дирекция на полицията. В продължение на 20 години в нея са затваряни и изтезавани хиляди антифашисти.

 

След 9 септември 1944 година сградата е предоставена на Народната милиция. Обявена е за паметник на културата.

 

Днес, десетилетия след като цивилизованият свят и наследниците на хиляди избити от народния съд и ДС осъдиха извращенията на комунизма, наследникът на мракобесниците Васил Терзиев се кани да превърне сградата на “Лъвов мост” отново в паметник на позора, пишат гневни читатели.

Източник: crimesbg.com

 

 

 

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.