"Спаси София" се цепи от Васил Терзиев, ако направи "сглобка" с ГЕРБ

Борис Бонев настоявал да се извадят всички далавери на предишните управляващи

https://goreshto.net/balgariya/spasi-sofiya-se-cepi-ot-vasil-terziev-ako-napravi-sglobka-s-gerb-4/120561 Goreshto.net
"Спаси София" се цепи от Васил Терзиев, ако направи "сглобка" с ГЕРБ

Борис Бонев настоявал да се извадят всички далавери на предишните управляващи

Лидерът на "Спаси София" Борис Бонев, който ще бъде предложен за бъдещ шеф на Столичния общински съвет, е предупредил коалиционните си партньори в столицата от "Продължаваме промяната" и "Демократична България", че ще напусне дясното обединение, ако на местно ниво се осъществи прословутата "сглобка" с ГЕРБ, която стои зад правителството. Това научихме от свои източници в структурите на ПП-ДБ.

В общинския съвет ПП-ДБ-"Спаси София" разполагат с най-много съветници - 23-ма, но те не са достатъчни, за да се прокарат ключови решения. Необходими са още поне 9 местни депутата, за да се постигне мнозинство от 32 гласа (в Столичния общински съвет мандатите са 61 - б.р.).

Новоизбраният кмет Васил Терзиев днес декларира, че няма да прави "сглобка" с ГЕРБ, които имат 14 съветници. Тактиката на новите управляващи в София щяла да е за инициативите си да търсят открита подкрепа от останалите съветници от всички групи, включително и да се оказва публичен натиск.

Според източник, имало е идея в някакъв момент да се направи местна коалиция и това е било уговорката с ГЕРБ, които с половин уста подкрепиха Васил Терзиев в последния момент. Лидерът на "Спаси София" Борис Бонев обаче бил категорично против и заплашил, че ще напусне групата заедно с останалите си 5 човека. "Спаси София" имат 6-има съветници от всички 23-има, избрани от демократичното обединение.

"Васил Терзиев много разчита на опита на Борис Бонев в общината и на този етап няма да си позволи да се лиши от него. Най-вероятно, за да не се стигне до открит разрив със "Спаси София", няма да има официална коалиция с ГЕРБ, а ще се работи "на парче" по конкретни инициативи", допуска източникът.

 

От "Спаси София" обаче настоявали да бъдат изкарани наяве някои от най-фрапантните схеми и нарушения на ГЕРБ по време на дълговечното им управление. Васил Терзиев днес призна, че ще започне подробен одит на свършеното в последните години, но не влезе в детайли. От това докъде ще се стигне в разкритията всъщност зависело и дали Борис Бонев ще остане в екипа или ще си тръгне от местната коалиция с 5-имата си съветници.

Източник: lupa.bg

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.