„Спасителите“, управляващи София, връщат бездомните кучета в кварталите

Столична община намали глутниците с близо 70% в последните години

https://goreshto.net/balgariya/spasitelite-upravlyavashti-sofiya-vrashtat-bezdomnite-kucheta-v-kvartalite-4/124302 Goreshto.net
„Спасителите“, управляващи София, връщат бездомните кучета в кварталите

Столична община намали глутниците с близо 70% в последните години

Общинарката от ППДБСС Марта Георгиева настоява бездомните кучета от приютите да бъдат пуснати по софийските улици, за да захрани приближени НПО организации с близо 3 милиона лева, които в момента се отпускат на общинското дружество „Екоравновесие“. Това показа проверка на „Трибюн“.

Не е никак случайно, че социалните мрежи бяха наводнени от смущаващи кадри от ветеринарна клиника в столицата, а общинският съветник от управляващите Столична община Марта Георгиева отново се оказа единствен участник в репортажите по темата. В последните 10 година станалата известна като „близката до Радан Кънев“ общинарка има една-единствена тема: настоява бездомните кучета да живеят свободно в кварталите на София вместо да бъдат настанявани в приюти, а бюджетът на „Екоравновесие“ да бъде пренасочен към НПО-сектора.

Години наред Столична община полагаше огромни усилия, за да се справи с проблема с бездомните кучета по софийските улици. Нападнати от изгладнели и побеснели глутници кучета столичани бяха основна тема в новинарските емисии само до преди няколко години.

Преброяването на безстопанствените животни на територията на общината се извършва периодично през няколко години, като последните данни показват общ спад с близо 70% от 2007 г. насам. „За 12 години бездомните кучета в София са намалели от 11 000 на 3600“, казва Явор Гечев от фондацията за защита на животните „Четири лапи“ в свое интервю през 2019 г. По думите му, Столична община работи добре в тази посока.

Справянето с популацията на бездомните кучета в София се дължи основно на дейността на „Екоравновесие“, работещо изцяло по предвидените в Закона за защита на животните правила. Те включват кастрация, ваксинация, обезпаразитяване, маркиране и връщане на бездомните кучета обратно по местата, от които за заловени. Прави се изключение за агресивни и болни кучета, както и кучета от районите на училища и други обществени сгради. В ОП „Екоравновесие“ постъпват сигнали от граждани по различни канал – през електронната система за подаване на сигнали, по телефон, по електронна поща, през контактния център на Столична община, на хартия и през фейсбук-страницата на предприятието. Интересно как НПО с „няколко човека на терен“ може да замести общинското дружество, за което настоява Марта Георгиева?

Проверка на фактите показва, че кадрите на кучетата от клиниката във Връбница, които в последните дни възмутиха онлайн потребителите, са заснети от самата Георгиева и депутатите от „Промяната“ Стоян Михалев и Мирослава Петрова.  Те са нахлули в клиниката, влизайки в схватка с персонала, който им обяснил, че достъпът до възстановяващите се кастрирани животни е ограничен. Била е извикана и полиция.

Коя е Марта Георгиева?

През юли 2015 г. вестник „24 часа“ излиза със заглавие „Приятелката на Радан Кънев поиска всички кучета по улиците на София“

„Приятелката на Радан Кънев, както наричат реформаторката Марта Георгиева, зададе въпрос днес на заседание на Столичния общински съвет защо всички бездомни кучета в София не се връщат обратно на улицата след като бъдат кастрирани, съобщава "България днес". В специален въпрос на сесията председателката на екокомисията в ДСБ попитала "какво налага задържането на половината от бездомните кучета в общински приюти…“, се казва в статията.

Още през 2017 година Марта Георгиева признава в свое интервю за Офнюз, че целта й е закриване на “Екоравновесие“. В тази насока е и предложението й за изграждане на “кучешки колиби” в кварталите на София. Ето какво казва тя: “Аз съм убедена и работя общинското предприятие „Екоравновесие“ да бъде закрито. То дава около 100 000 лв. на месец само за заплати ( директор, зам. директор и т.н.). Ако приютите се стопанисват от неправителствени организации (НПО) за защита на животните в публично частно партньорство с общините, ще има само няколко работника и парите ще отиват по предназначение за кучетата. Последните ще бъдат много по-малко - само нуждаещите се от грижа и неспособни да живеят самостоятелно. Общините нямат работа да правят приюти, тъй като с приютите, както казах по-горе, не се намалява популацията. Те имат задачата да изпълнят задълженията си по контрола на домашните кучета и новия приток.”

Означава ли активирането на Марта Георгиева, че “спасителите” на София са твърдо решени да затворят приютите и да пуснат хиляди бездомни кучетата из улиците на София?! Питаме се какво направи самата тя като общинар в последните 10 години, освен да нахлува в общински предприятия и да ругае в национален ефир кмета? Като общински съветник Георгиева има далеч повече възможности да помага на животните, още повече, че в момента представлява управляващите столицата. А кмет на София вече е Васил Терзиев.

Източник: tribune.bg

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.