Тодор Тагарев бесен: Скандал разтресе МО заради обществени поръчки в 12 без 5

https://goreshto.net/balgariya/todor-tagarev-besen-skandal-raztrese-mo-zaradi-obshtestveni-porachki-v-12-bez-5/131944 Goreshto.net
Тодор Тагарев бесен: Скандал разтресе МО заради обществени поръчки в 12 без 5

Мощен скандал е разтърсил Военното министерство часове преди номинираният за служебен премиер Димитър Главчев да представи кабинета си пред президента Румен Радев и представители на парламентарните политически сили. Коридорите на ведомството кънтели от крясъците на министъра в оставка Тодор Тагарев и постоянния секретар на МО Антон Ластарджиев, твърдят източници на „Уикенд”.

Двамата се хванали за гушите и се надвиквали заради категоричния отказ на Ластарджиев спешно да пусне обществени поръчки, свързани с дейностите на ведомството, два дни преди Тагарев да освободи поста заради предсрочните парламентарни избори.

Това съобщиха стъписани от бурната караница и трясъкът на врати, огласящи цялото министерство. Както стана ясно, на място на Тагарев в правителството на Главчев ще застъпи досегашният зам.-министър о.р. ген. Атанас Запрянов, най-малкото защото предшественикът му е неприемлив за повечето партии в Народното събрание.

Тагарев обаче явно е решил да се възползва от последните часове на поста си, за да пусне обществени поръчки към определени фирми, на което Ластарджиев остро се противопоставил. Несвикнал да му се противоречи, министърът в оставка открито заплашил Ластарджиев, че публично ще го обвини в тесни връзки с шефа на военната прокуратура Адалберт Живков, чието уволнение бе поискано от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

Живков бе посочен като един от списъка на ексвътрешния министър Бойко Рашков, който не е декларирал притежавани от него имоти и пари в чужбина. Той стана популярен и с това, че се появи на мястото на зловещата катастрофа, причинена от Георги Семерджиев в края на 2022 г. на столичния бул. „Черни връх”, отнела живота на две млади жени. Живков има дисциплинарно наказание, наложено от ВСС през 2015 г., но през 2016 г. е възстановен като прокурор, а в края на 2020 г. единодушно е избран от съдебното правителство за шеф на Софийска окръжновоенна прокуратура при това като единствен претендент за поста. Оттогава самият Живков предлага на ВСС обвинители от тази прокуратура за наказания.

Ластарджиев обаче изобщо не се трогнал от заканите на Тагарев и заявил, че няма да отстъпи пред натиска му да пуска обществени поръчки през последните часове от мандата му. Служителите във ведомството останали крайно озадачени от шумната свада, тъй като в края на миналата година Тагарев награди Ластарджиев с възпоменателен медал „Васил Левски – 150 години безсмъртие” по случай Деня на будителите за висок професионализъм и принос в развитието и усъвършенстването на военнообразователната система.

Явно със скоропостижното приключване на мандата на Тагарев са приключили и топлите отношения помежду им.

Източник: narod.bg

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.