Трагичната съдба на сестрата на Яворовата Лора

Тежките изпитания в живота й я преследват до края й

https://goreshto.net/balgariya/tragichnata-sadba-na-sestrata-na-yavorovata-lora/47401 Goreshto.net
Трагичната съдба на сестрата на Яворовата Лора

Тежките изпитания в живота й я преследват до края й

Известният български държавник и общественик Петко Каравелов, който е един от създателите на Българското книжовно дружество в Браила, участник в Руско-турската освободителна война, депутат в Учредителното събрание, със значителен принос за изработването на Търновската конституция и четири пъти министър-председател на България, отглежда две дъщери.

Щерките Виола и Лора били строго възпитавани от съпругата му – общественичката и публицистка Екатерина Каравелова.
И докато за Лора Каравелова са изписани стотици страници като съпруга на поета Пейо Яворов, то интересът към сестра й Виола се свежда до това, че е жена на журналиста Йосиф Хербст.

Като малки двете сестри са тихи и скромни, отдадени на книгите. С бъдещето им се разпорежда изцяло тяхната властна майка. Именно тя омъжва Лора за адвоката Иван Дренков, правейки я нещастна завинаги. След развода си тя свързва живота си с големия поет Яворов. Обхваната от непрекъсната ревност, тя стига до самоубийство.

По същия път върви и сестра й Виола, която е с впечатляващи сини очи и е още по-красива от нея.
Майка й Екатерина категорично отказва да даде ръката на Виола на журналиста Андрей Ляпчев, който я иска за своя жена, тъй като по онова време е беден като църковна мишка. След време Ляпчев определя тази своя постъпка като безумна, тъй като е недостоен за дъщерята на кумира си Петко Каравелов. Макар Виола също да не приема предложението му, той й остава верен приятел до своя край.

През 1909 г. майка й я сгодява за напетия и богат Илия Белинов, който е син на известния политик от Демократическата партия Иван Белинов. Семейството му е заможно и сватбата им през 1910 г. е едно от най-големите събития в София. След сватбата младоженците заминават на сватбено пътешествие в Париж и остават да живеят там в продължение на две години. Там се ражда и синът им Иван, носещ името на покойния си вече дядо.

Радостният Илия хуква по кръчми и казина, където пилее парите, наследени от баща си. Води бохемски живот, изпълнен с любовни истории и изобщо не се интересува какво правят съпругата и детето му. И така, докато млада жена не почукала на вратата на квартирата им и разказала на Виола, че е бременна от съпруга й. След като Виола съобщава за това на майка си, тя нарежда веднага да се върне в София с детето. Следва светкавичен развод и Виола остава сама.

Девет години след това, през което време Виола губи сестра си Лора, чест гост в дома им става журналистът Йосиф Хербст. Той се влюбва във Виола и двамата се венчаят през 1921 г. в Софийската синагога. Каравелова приема юдейската вяра с името Сара. Съпругът й също има един брак зад гърба с австрийката Елвира Енкел, която е от банкерско семейство, но с разклатена психика и умира в психиатрична клиника.

Съдбата на децата му Илза и Курт също е трагична. Курт пада в пропаст на Витоша, а Илза е убита от неизвестен арабин, изскочил от тълпата в Кайро. И Йосиф, и Виола носят тежки рани от първите си бракове. Затова двамата се обичат силно и си обещават никога да не се разделят. Съдбата обаче ги изправя пред нова трагедия – на 14-годишна възраст издъхва синът на Виола – Иван. Той се разболява от пневмония в началото на 1924 г.

Хербст пък бива арестуван на 16 април 1925 г. за атентата в църквата „Света Неделя“ в София. Закаран е в Дирекцията по обществена безопасност, където е убит. Обезумялата от мъка Виола продължава да търси съпруга си. Така си отива от този свят и по-голямата дъщеря на Петко Каравелов.
Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.