Васил Казанджиев на трон от аплодисменти в зала „България“

Световна премиера на най-възрастния действащ композитор в Европа

https://goreshto.net/balgariya/vasil-kazandzhiev-na-tron-ot-aplodismenti-v-zala-balgariya/111330 Goreshto.net
Васил Казанджиев на трон от аплодисменти в зала „България“

Световна премиера на най-възрастния действащ композитор в Европа

Класикът на българската симфонична музика акад. проф. Васил Казанджиев бе аплодиран в препълнената зала „България“.

 

Авторът на музиката от филма „Тютюн“ е роден на 10.09.1934 г. и продължава да е творчески активен. Композиторското и диригентското изкуство на Казанджиев, са национална гордост. Жестът към него бе прекрасно поднесен от двама негови благодарни последователи.

 

Артистичният директор Йордан Камджалов, който е и диригент на събитието отбеляза, че този концерт е поклон към традицията, към учителите и тези, които са им дали „хляба в ръцете“. Допълва, че този концерт е за историята, за благодарността и респекта.

 

Пианистката Надежда Цанова и диригентът Йордан Камджалов, работят заедно за пръв път, обединени от стремежа да отдадат почит на двама композитори – Волфганг Амадеус Моцарт и живия ни класик Васил Казанджиев.

Според музикални експерти, той е най-възрастният действащ композитор в Европа.

 

Премиерата на творбата на Казанджиев „Виртуозни движения“ за пиано и струнен оркестър, определена като световна, бе на 29 май в зала „България“, заедно с оркестър „Генезис“. Изявата е част от 54-ия международен фестивал „Софийски музикални седмици“.

 

Васил Казанджиев е важна фигура в музикалния път на двама артисти – Йордан Камджалов и Надежда Цанова.

Житейското кредо на Казанджиев е, че никога не е изпитвал друго влечение, освен към музиката. Роден е в Русе в семейството на известния общественик и културен деятел Иван Казанджиев. Започва да учи пиано още от 10-годишна възраст. Първите му композиторски опити са на 12 години и едновременно с това дирижира сформиран по негова инициатива оркестър.

Източник: Уикенд

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.