Здравето на Христо Друмев не понесе позорното му уволнение от НДК

Явно бе приел Двореца на културата за своя лична собственост

https://goreshto.net/balgariya/zdraveto-na-hristo-drumev-ne-ponese-pozornoto-mu-uvolnenie-ot-ndk/112655 Goreshto.net
Здравето на Христо Друмев не понесе позорното му уволнение от НДК

Явно бе приел Двореца на културата за своя лична собственост

Съпругата на Христо Друмев – професорът по конституционно право Емилия Друмева, съобщи, че той си е отишъл от този свят на 90 години.

 

През последните три години, Христо Друмев беше сериозно болен и не напускаше дома си. В некролога съпругата му го определя като неуморен защитник на българската култура, любител на спортния бридж и вдъхновен патриот. Тя завършва с думите: „Поклон пред паметта му“.

 

Съдбата на Христо Друмев е изключително интересна. Той е роден на 7 август 1932 година в семейство на богат капиталист преди 9 септември 1944 година. Баща му, Христо Друмев, е бил представител на германска фирма и след национализацията те загубват цялото си имущество.

 

Завършва  юридическо образование. Благодарение на това, че владее чужди езици, става аташе във Външно министерство и отговаря за „целия американски контингент“, като е назначен благодарение на д-р Минчо Нейчев, бивш служител във фирмата на баща му, тогава министър на правосъдието, с авторитет и влияние в Министерството на външните работи. След смъртта на Нейчев Друмев е уволнен поради „политическа непригодност“ и се занимава с ремонтиране на пишещи машини и с покер. По-късно отказва покера заради съпругата си и го заменя с бридж.

 

След като е уволнен, е привлечен към българското разузнаване от негов бивш колега от Външно министерство. Официално Друмев е юрисконсулт 5 години на „Техноекспортстрой“ в Средния изток, а иначе е агент на Първо главно. След завръщането си от Багдад става директор в предприятието „Филм България“, обикаля международни фестивали и търгува с кинематографична продукция, сключва договор с Метро Голдуин Майер“, с което за първи път внася в България класически американски филми.

 

Заради това има известни проблеми в ЦК на БКП, където е принуден да дава обяснения. Именно благодарение на него у нас е излъчен филмът „Междузвездни войни” в средата на

80-те години, той е и основателят на прочутата „Кинопанорама”, която показва филмови шедьоври от цял свят всяка есен в НДК от 1981 г.

Културен аташе е в българския културен дом „Витгенщайн“ във Виена до 1988 г. Генерален директор е на Националния дворец на културата от 1988 г. до 4 май 2011 г. – общо 24 години.

 

Христо Друмев е бил президенти на Българската федерация по бридж; 2 пъти е световен шампион по бридж – в Лил през 1998 г. и в Монреал през 2002 г.

Над 30 години Христо Друмев е бил агент и секретен сътрудник на ДС и на Разузнавателното управление на Генералния щаб с псевдонимите Драганов и Борил. Служил е с общо 22 ръководители. Досието му в архивите е в 10 тома. За сътрудничеството си е получавал възнаграждение. Пише донесения срещу 2 жени, въз основа на които те попадат в затвора. Това разкрива Комисисията по досиетата, доказвайки, че Друмев е получавал пари срещу собственоръчно написани сведения.

 

Според други източници тайните служби оценяват качествата му и го подлагат на няколко теста. Първата му дълготрайна задгранична командировка е в Ирак, където остава 5 г. като юрисконсулт и преводач на „Техноекспортстрой“.

Сред най-добрите му приятели в Багдад е индийският посланик Сен Гупта, с когото печелят няколко бридж турнира. Една сутрин индиецът пристига в жилището му с новина: „Тази нощ ще има преврат, ще бъде обявено военно положение и няма да може да се излиза няколко дни“. Предлага му да намерят още четирима и така шестимата да играят 3-4 дни бридж в неговата резиденция на брега на р. Тигър.

 

Успява да разбере и кои ще са извършителите на преврата. Българските служби са смаяни как така стотици съветски и други разузнавачи в страната не са подушили нищо. Донесението е изключително ценно: превратът е успешен, на власт идват Хасан ал-Бакър и прочулият се по-късно негов наследник Саддам Хюсеин. За българския разузнавач следва награда от 200

лева и медал.

 

Друмев обаче е най-известен с дългогодишното си управление в НДК. На 4 май 2011 г. с решение на правителството на Бойко Борисов той е отстранен от поста генерален директор, заедно с цялото ръководство. Тогава вицепремиерът Симеон Дянков казва, че „палитрата от нарушения в обществените поръчки в НДК е толкова широка, че финансовият инспекторат смята да напише наръчник“. Според справката публикувана в сайта на Агенцията за държавна финансова инспекция, в Двореца на културата в  столицата са констатирани 49 нарушения на различни нормативни актове. Проверката приключва с 44 акта за установени административни нарушения и вреди в размер на 1 600 лв.

 

Всъщност именно позорното уволнение от НДК съсипва здравето на Христо Друмев, които

явно бе приел Двореца на културата за своя лична собственост. Той се оттегли от публичния

живот, а след това се разболя тежко. Огорчен, отказва да стъпва в НДК по какъвто и да е повод.

Христо Друмев бе увековечен и в литературата. Смята се, че именно той е прототип на Играча от новелата „Портретът на моя двойник“ от Георги Марков – история за покер група, зад всеки един от хората край игралната маса стои реален образ – маркер на скритото зад фалшивата фасада на социалистическото общество и порочен елит.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.