Зеленски се вози в лимузината на Гешев по време на посещението му у нас

Автомобилите, купени за нуждите на главния прокурор, са на разположение на НСО

https://goreshto.net/balgariya/zelenski-se-vozi-v-limuzinata-na-geshev-po-vreme-na-poseshtenieto-mu-u-nas/113303 Goreshto.net
Зеленски се вози в лимузината на Гешев по време на посещението му у нас

Автомобилите, купени за нуждите на главния прокурор, са на разположение на НСО

По време на посещението си в България на 6 юли, Володимир Зеленски се е возил в блиндирана лимузина "Ауди A8", която преди това е бе използвана от бившия главен прокурор Иван Гешев. Тази бронирана кола с високо ниво на защита беше предоставена на Националната служба за охрана (НСО), след като Гешев бе отстранен от поста.

 

И двете бронирани лимузини "Ауди A8", за които държавата е заплатила над 1,2 милиона лева преди две години, вече ще се използват от НСО за превоз на високопоставени официални гости на България. Първият чужденец, който беше превозван в тези тежки превозни средства, беше украинският президент Володимир Зеленски. Неговото посещение в София се отличи със словесен сблъсък между Зеленски и президента на България Румен Радев, и  предизвика голям интерес сред българската демократична общност.

 

Информатор от НСО разкри, че едно от условията за провеждането на дългоочакваното посещение на Зеленски в България беше предоставянето на президента на Украйна на блиндиран автомобил с най-висока степен на защита, клас B7. Такива лимузини бяха закупени само от "Ауди" през 2020 г. за нуждите на Иван Гешев. Втората лимузина "Ауди", обаче, не беше на разположение на Зеленски и екипа му, защото все още не е била поправена. Припомняме, че използваното от Гешев возило, стана мишена на атентат през май тази година, когато бомба бе взривена по пътя София – Самоков. Този инцидент предизвика драматични събития, които доведоха до предсрочното освобождаване на обвинител номер едно в държавата.

 

След уволнението на Иван Гешев за временен прокурор бе избран Борислав Боби Сарафов, който отказа да използва блиндираните "Ауди"-та и те вече напълно са на разположение на НСО за превозване на чуждестранни делегации. Гешев, който все още използва държавна охрана, се придвижва в страната със "скромен" джип "Volkswagen Touareg", който не е брониран.

 

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.