Златко Баретата разпредели наследството

Мафиотът излезе в пенсия

https://goreshto.net/balgariya/zlatko-baretata-razpredeli-nasledstvoto-5/143485 Goreshto.net
Златко Баретата разпредели наследството

Мафиотът излезе в пенсия

Операция по разпределение на наследството си, е стартирал наркобосът Златомир Иванов, по-известен като Златко Баретата. Мафиотът минава в запас десетилетие след показното покушение пред Съдебната палата в София, при което оцеля по чудо, а след това се уреди и с инвалидна пенсия. Вместо да воюва непрестанно за контрол над наркопазара с изскачащите все нови и нови играчи, Златомир Иванов е взел решение да се оттегли в заслужена почивка.

 

Когато не обикаля света със съпругата си Калина по екскурзии, Златко Баретата по цели дни броди по горите с пушка в ръка, отдавайки се на любимото си хоби лова. Паралелно с това новоизлюпеният пенсионер е започнал прехвърляне на натрупаните парии бизнес към роднините си.

 

Пръв от богатството на татко си намазва по-големият му син Златомир-младши. От няколко месеца на негово име е прехвърлен част многомилионния легален бизнес, който баща му създава с изкараните с дрога печалби. Дълги години фирмите се водят собственост на никого неизвестни старци. Така Баретата си гарантира, че бизнесът му няма да бъде конфискуван от КПКОНПИ. След края на делата срещу него тази опасност отпада и операцията по наследяване стартира.

Златко-младши лично измисля екстравагантните си тоалети 

От тримата синове на Златко Баретата, Златомир-младши е този, за когото се знае най-малко. Злати, както го наричат близките му, е с доста затворен характер и никога не е гастролирал из медиите. Най-малкият, Ванко, от години е известен състезател по сноуборд, с куп медали и отличия от състезания у нас и в чужбина. Ванко все още е непълнолетен и затова към него не са потекли милионите на татко му. Запален спортист бе и най-големият от тримата братя, Алекс, който преди 6 години почина без време заради тежко заболяване на кръвта.

 

Формално в ръцете на Златомир-младши минава само „Е. Г. Параграф 1066“. Фирмата обаче има още куп дъщерни дружества с най-разнообразен предмет на дейност – от управление на хазартни зали през търговия с горива до недвижими имоти. Всяка една от тях има милиони левове оборот.

 

Според хора от подземния свят синът на Баретата не си давал много зор да следи как вървят делата на фирмите. Той разчитал, че ще се грижат доверените хора на баща му, които през последните  години управляват семейната бизнес империя, а той само да харчи печалбите. Като всеки младеж и малкият Златко предпочита забавленията с приятели. Когато не е по партита, мафиотският наследник предпочита да се занимава с мода. Пред свои близки той неведнъж е споделял, че мечтае за кариера в някоя от големите чужди модни къщи. Докато това стане, Златомир-младши се грижи за стайлинга си, чиято ексцентричност прави впечатление от километри.

 

„Да съм най-добре облечен е това, което умея да правя най-добре", гласи девизът на Злати. Твърди се, че повечето от тоалетите, с които е облечен, са измислени от него. Златомир-младши сам рисува скиците и ги носи на известна шивачка, която да изпълни изчанчените му проекти.

 

Фирмите, прехвърлени на Златомир-младши, са малка част от бизнес империята на баща му, обясняват запознати. Твърди се, че от търговия с дрога Златко Баретата е спечелил над 200 млн. евро. Известната като „Фирмата" групировка на Златко Баретата е сформирана в началото на века и набързо поема търговията с хероин и амфетамини в София. За всеки район на столицата (съвпадащ с районите на РПУ-тата) има отделен отговорник. Контролът на улицата се налага физически от наказателни бригади начело с Тишо Боксьора.

 

Любопитен е и начинът за снабдяване със стоката. Според бившия шеф на ГДБОП Ваньо Танов основен доставчик за „Фирмата" са Братя Галеви, с които Иванов е бивш колега в отряда на баретите. Докато Иванов пласира дрога, Дупнишките мафиоти имат няколко нелегални фабрики за амфетамини. За тях се твърди, че са покровителствани лично от легендарен бивш „червен" вътрешен министър. Освен към дилърите на своя приятел, Ангел Христов и Пламен Галев пращат стоката си и в Турция. Там вместо пари получават на бартер хероин. Част от него се разпространявал в България отново през групировката на техния бивш колега.

 

Ръководената от Златко Баретата банда действа до 2009 г., а нарко-печалбите са препирани през десетки игрални зали, които Златомир Иванов държи. В повечето от казината мафиотът е съдружник и с роднини на високопоставени политици от БСП. Любопитно е, че една от общите им фирми дори лъсна в списъка с дарителите за втората кандидат-президентска кампания на Георги Първанов.

 

След старта на делото срещу Златко Баретата и аверите му голяма част от хазартната империя е закрита или прехвърлена на подставени лица. Иванов запазва само една своя фирма – „3.Е.С.”, където е съдружник със зъболекаря Самир Франсис. Иракчанинът с български паспорт е и зет на някогашния шеф във Военноадминистративния отдел на ЦК на БКП ген. Стоимен Стоименов, нашумял и като съветник на президента Росен Плевнелиев. Франсис и роднините му имат бизнес връзки с един куп босове от групировките, а дълго време сред съдружниците му във фирма за производство на сапун е и знакова политическа фигура.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.