Ароматът на кафе цери стреса

За пръв път се доказва ползата от аромата на напитката

https://goreshto.net/goreshto/aromatat-na-kafe-ceri-stresa/111294 Goreshto.net
Ароматът на кафе цери стреса

За пръв път се доказва ползата от аромата на напитката

Оказва се, че ароматът на кафе помага на мозъка да се справи със стреса, предизвикан от недоспиване.

 

Това сочат резултатите от последното проучване върху тонизиращата напитка, която ту бива отхвърлена, ту пък препоръчвана от медиците.

 

Учени от няколко държави са убедени, че дори само вдишването на аромата на препечени зърна кафе води до изменения в работата на редица гени, както и до стимулиране на производството на белтъчини в мозъка, което пък на свой ред помага да се намалят последствията от стреса в резултат на недостига на сън.

 

Ароматът, подобно на самата напитка може да има антиоксидантно действие. Съществуват множество изследвания за действието на различните компоненти на напитката, но за пръв път се доказва, че срещу стреса помага и ароматът й.

 

Но това не е всичко. Тъмната ароматна напитка стимулира метаболизма и подобрява физическата активност на хората, благодарение на съдържащия се в нея кофеин. Това вещество спомага за увеличаване на работоспособността – като физическата, така и умствената.

Източник: Уикенд 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.