Деян Донков напусна „Хага“ в последния момент

Изнудването му не минало по план

https://goreshto.net/goreshto/deyan-donkov-napusna-haga-v-posledniya-moment/116771 Goreshto.net
Деян Донков напусна „Хага“ в последния момент

Изнудването му не минало по план

Деян Донков обяви шах на Народния театър дни преди най-важната му премиера за сезона. Това е представлението „Хага” на големия ни режисьор Галин Стоев, който пристигна от Франция специално, за да го постави у нас. Репетициите започнаха още през пролетта, а актьорът се оттеглил десетина дни преди премиерата на 19 септември. Наложило се колегата му Пламен Димов да разучава спешно ролята, за да го замести, разкриват изумени актьори от царската трупа.

 

Никой в Народния театър не може да каже със сигурност какво е накарало актьора да се оттегли от „Хага“. Това е представление, на което първата ни сцена залага страшно много, рекламира го още от месец юли, а репетициите са започнали още по-рано.

 

Галин Стоев, който е директор на театъра във френския град Тулуза, обяви, че си е взел неплатен отпуск от Министерството на културата във Франция, за да работи по спектакъла у нас.

 

Пиесата е написана от украинката Саша Денисова. В нея се разиграва въображаем съдебен процес срещу военните престъпления във войната между Русия и Украйна, роден в главата на едно дете, изгубило близките си.

 

Месеци наред актьорът е репетирал за представлението. Заедно с него на сцената на 19септември се планира да излязат и много от другите големи звезди на Народния театър - Юлиан Вергов, Дарин Ангелов, Христо Петков, Велислав Павлов, София Бобчева, дори официалната половинка на Деян – Радина Кърджилова. Режисьорът е направил оригинален избор за ролята на Владимир Путин - дал я е на жена. Това е Радена Вълканова. Името на Донков е доста назад в списъка на актьорите, което издава, че ролята му не е кой знае колко голяма. Запознати издават, че той трябва да изиграе външния министър на Русия.

 

Актьорът се справял много добре със задачата си, но преди няколко седмици започнал да настоява пред режисьора за друга, по-значима роля. Негови колеги шушукат, че май искал да е Путин или поне да вземе образа на Юлиан Вергов, който се смята за най-голямата звезда в спектакъла. Според запознати Вергов ще влезе в образа на убития Пригожин. Галин Стоев обаче бил непреклонен и твърдо отказал да се съобразява с претенциите на актьора. Преди десетина дни Деян Донков му изпратил гласово съобщение, че няма да може да играе в спектакъла. Причините за това, според записа, били лични. Той пожелал успех на постановката.

 

В Народния театър подозират, че Динката е спретнал този номер от чиста колегиална ревност. Той се дразнел, смятайки, че Вергов и Радена Вълканова са с по-сериозно присъствие от самия него, и решил да се оттегли от представлението. Вероятно се е надявал да го молят да се върне, но вместо това режисьорът дал ролята му на друг актьор. Това е младият Пламен Димов, когото широката публика познава от сериали като „Мен не ме мислете” на Би Ти Ви и „Отдел Издирване” на Нова тв.

 

На него първоначално е бил поверен друг персонаж в спектакъла, за който пък се е наложило да се търси човек извън първоначалния актьорски състав. Иронията в случая е, че в „Хага” на практика няма главни роли. Затова всички се чудят на претенциите на Деян Донков. Неговата половинка Радина Кърджилова засега остава в спектакъла. Тя е работила с Галин Стоев и в последното му представление в Народния театър преди „Хага” - „Танцът Делхи”. Ролята й донесе награда „Икар“ през 2018 г. На церемонията тогава Деян не издържа да гледа жена си, докато получава статуетката сама, и се качи на сцената заедно с нея, за да благодари за високата оценка, при все, че не играеше в представлението.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.